Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Най-богатите във Великобритания отново изкарват колкото преди кризата

В същото време за десет години средният доход на най-бедната една пета е нараснал с 15%

Най-богатите във Великобритания отново изкарват колкото преди кризата

Снимка: Ройтерс

Разполагаемият доход на най-богатите хора във Великобритания отново достигна стойностите си от времето преди финансовата криза през 2008 г. Това показват данни на британската Национална статистическа служба, цитирани от Bloomberg.

Според информацията доходите на най-заможните са изоставали от тези на другите домакинства през изминалото десетилетие, достигайки едва сега увеличение с по-малко от 0,5%. Средният доход на най-бедната една пета от населението се е увеличил с 15% през същия период, което е спомогнало за минимално стесняване на пропастта в неравенството. 

Още по темата

Според Глен Еверет – ръководител на отдела за благосъстояние и неравенство към статистическата служба, разполагаемият доход на най-бедните домакинства е с почти 2000 паунда (2703 долара) по-голям от този преди кризата. В същото време този на най-богатите едва сега отбелязва леко увеличение.

Средният разполагаем доход на домакинствата в страната е бил 27 300 паунда (37 000 долара) в рамките на 12-те месеца до март 2017 г. Това представлява увеличение с 2,3% от предходната година, след като се вземе предвид инфлацията и съставът на домакинствата. Той е и с 1600 паунда (2166 долара) над стойностите отпреди кризата.

Увеличението се дължи най-вече на по-големия среден доход вследствие на по-високата заетост и заплати.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Какво може да направи Китай за британската икономика след Brexit?