IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият акционер в Wizz Air ще продаде акции на стойност 650 млн. долара

Те ще бъдат предложени на институционални инвеститори

23:22 | 03.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Най-големият акционер в нискотарифната авиокомпания Wizz Air, компанията за частни капиталови инвестиции Indigo Partners, планира да продаде акции на стойност 500 млн. паунда (650 млн. долара) чрез ускорен процес по набиране на поръчки (bookbuilding), съобщи JP Morgan, която е основният координатор на продажбата, цитирана от Ройтерс.

Акционерите от Indigo притежават 20,6% от Wizz Air на стойност 624 млн. паунда (814 млн. долара) въз основа на цената на акциите в края на търговията в понеделник. Инвеститорът в нискотарифната авиокомпания Бил Франке е управляващ партньор и основател на Indigo и е президент на Wizz Air.

Акциите ще бъдат предложени на институционални инвеститори.

Продажбата на акциите се случва само няколко дни след като авиокомпания повиши прогнозите за годишната си печалба след силното представяне през третото тримесечие, когато е увеличила броя на превозените пътници.

Европейските авиокомпании, извършващи полети на къси разстояния, се възползват от силното търсене на полети през последните месеци. Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Ryanair и втората по големина EasyJet повишиха прогнозите си през януари.

Продажбата на акциите на Indigo може да помогне на Wizz Air да се приведе в съответствие с правилата за акционерите на Европейския съюз след излизането на Великобритания от блока.

Над 50% от собствеността в авиокомпаниите трябва да принадлежи на граждани от Европейската икономическа общност (ЕИО), за да оперират полети в рамките на съюза. В противен случай правата на акционерите извън ЕИО трябва да бъдат ограничени, за да може дейността на авиокомпаниите да продължи.

Миналата година главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади заяви пред Ройтерс, че авиокомпанията трябва „да свърши известна работа“ по този въпрос, тъй като не е близо до това 50% от собствеността да принадлежи на граждани на страни членки на ЕС извън Великобритания.

Координаторът на продажбата JP Morgan съобщи, че акциите на Indigo не са притежание на граждани на страни от ЕИО въз основа на правилата на ЕС, а продажбата им „най-малкото ще запази настоящото ниво в Wizz на собственост на граждани на страни от ЕИО, но най-вероятно ще увеличи отговарящата на правилата национална собственост“.

Wizz Air съобщи, че ще направи преглед на ограниченията за акционерите, които е въвела, в дните след пласирането на акциите.

Броят на обикновените акции, които акционерите на Indigo ще притежават след пласирането, ще бъде обявен след края на процеса по набиране на поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още