Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Най-големият норвежки кредитор надмина прогнозите за тримесечната си печалба

Кредитните загуби през второто тримесечие са свързани основно с клиентите в индустриите с експозиция към петрола, посочват от DNB

Най-големият норвежки кредитор надмина прогнозите за тримесечната си печалба

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата норвежка банка DNB ASA отчете печалба за второто тримесечие, побеждавайки дори най-оптимистичните прогнози на анализаторите, тъй като щетите, нанесени от коронавируса, се оказаха по-малки от очакваното, съобщава Bloomberg.

Акциите в DNB поскъпнаха с над 7% в първите часове на търговията в понеделник, отбелязвайки най-големия си скок от октомври 2019 г. насам. 

Още по темата

Нетната печалба на базирания в Осло кредитор достига 4,77 млрд. крони (508 млн. долара) през второто тримесечие, което е много над очакваните 2,35 млрд. крони. В същото време обезценката на активи се понижава с 63% спрямо първото тримесечие, съобщават от DNB.

Томас Ескилдсен, анализатор от Handelsbanken, заявява, че приходите от търговия и комисиони също са по-добри от очакваното, сигнализирайки за евентуално „положително четене“ сред другите големи скандинавски банки, които ще обявят своите резултати през тази седмица.

Норвежката банка заяви, че кредитните загуби през последното тримесечие „са свързани основно с клиентите в индустриите с експозиция спрямо петрола“. От друга страна, „общото кредитно качество в портфейла на банката остава стабилно през тримесечието“, като туристическата индустрия е забележително изключение.

DNB е първата от големите скандинавски банки, които отчитат финансовите си резултати за второто тримесечие. И докато някои анализатори очертават една по-лека икономическа криза в региона в сравнение с други част на Европа и света, има шанс скандинавските банки да избегнат по-мрачните сценарии, когато става дума за обезценка.

Главният изпълнителен директор на DNB Киерстин Браатен заяви, че ситуацията остава „предизвикателство за мнозина“. Въпреки това „норвежката икономика се изправя на крака и в редица области нещата изглеждат много по-светли, отколкото в края на миналото тримесечие“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК ще представи новите доклади за върховенството на закона през юли