Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Най-големият производител на петрол в ЕС спира добива му до 2050 г.

Страната се нарежда на 40-то място в международен план и от 1972 г. е генерирала над 72 млрд. евро от добива на „черното злато“

Най-големият производител на петрол в ЕС спира добива му до 2050 г.

Добив на петрол в Североно море. Снимка: Bloomberg LP

С широко мнозинство датският парламент реши, че няма да се разработват нови петролни находища в датската част на Северно море.

Освен това производството на петрол трябва да бъде преустановено до 2050 г. „Това е в съответствие с нашето решение да станем икономика, свободна от изкопаеми вещества, до 2050 г.“, каза министърът на околната среда Дан Йоргенсен, цитиран от DPA.

За Дания решението за прекратяване на проучванията в Северно море се вписва в дневен ред, който превърна защитата на климата в приоритет. Страната има за цел да намали въглеродните емисии със 70% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Още по темата

Йоргенсен цитира и желанието на Европа да бъде климатичнонеутрална до 2050 г., „което означава, че трябва да спрем да разчитаме на изкопаеми горива“.

„Моето ясно впечатление е, че тази тенденция ще се ускори“, каза той.

Лицензионна процедура, която би позволила производството на петрол до 2055 г., е преустановена. Малко по-рано френската петролна компания Total се оттегли от участие в търга.

Дания е най-големият производител на петрол в ЕС и се нарежда на 40-то място в международен план. От 1972 г. страната е генерирала над 541 млрд. датски крони - което съответства на 72 млрд. евро – от добива на петрол от Северно море.

За петролните и газовите компании, които в момента оперират в датски води, условията ще останат непроменени до спирането на производството през 2050 г. Решението ще струва на Дания около 13 млрд. крони (2,1 млрд. долара), показват прогнози на енергийното министерство, цитирани от Bloomberg.

Екологични неправителствени групи приветстваха решението, но същевременно  разкритикуваха факта, че крайната дата 2050 г. е твърде далечна. Министърът на околната среда Йоргенсен оправда дългия период: „Ако спрем през 2030 г. или 2040 г., ще трябва да платим обезщетение на компаниите, които са инвестирали в заводи и оборудване“. 

Като цяло обаче решението на Дания беше приветствано от природозащитниците. „Ето как изглежда лидерството в областта на климата“, казва Мел Евънс, старши анализатор за климата на Greenpeace във Великобритания.

„За да се възстановим от тази пандемия и да подсилим за бъдещето ни нашата икономика, ние трябва да трансформираме Северно море в енергийна индустрия, която е само за възобновяеми източници, която създава работни места за работниците и захранва Великобритания с чиста, достъпна енергия“, казва Евънс.

Историята на Дания в Северно море датира от около шест десетилетия. По това време правителството дава на A.P. Moller-Maersk A / S изключителни права за проучване и сондажи, които след това компанията споделя с шепа петролни компании, включително Royal Dutch Shell Plc и Chevron Corp.

През 2017 г. Maersk се съгласи да продаде бизнеса си с нефт и газ на Total SE, а датската компания - най-големият товарен превозвач в света - сега се фокусира върху транспорта.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Коронакризата срива износа на вино от ЕС