IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите банки в света все повече притискат регулаторите заради Brexit

Кредиторите искат да си изяснят бъдещето на финансовите си операции в Лондон и да се подготвят за преместване

22:30 | 27.06.16 г.
Най-големите банки в света все повече притискат регулаторите заради Brexit

Най-големите банки в света започват да оказват все по-голям натиск върху регулаторите и политиците за отговори около излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) пише Financial Times.

Финансовите институции искат да си изяснят бъдещето на финансовите си операции в Лондон и да обмислят евентуално преместване, допълва изданието.

Кредиторите, сред които са HSBC, JPMorgan и Morgan Stanley, предупредиха още преди вота, че има риск от съкращаването на хиляди работни места в случай на напускане на ЕС.

Сроковете за тези съкращения и реорганизацията на дейността на банките обаче са доста неясни, след като британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка и предложи началото на процеса по раздяла с Брюксел да бъде стартиран от новия премиер на страната.

Докато Лондон и Брюксел не договорят условията по излизането на Великобритания от блока и бъдещите търговски и икономически взаимоотношения, банките няма да знаят какво и как да променят, отбелязва изданието.

Висш служител в банка на САЩ обаче коментира пред изданието, че неговият екип ще поиска съвет от регулаторите какво да се прави с цялата тази несигурност пред финансовата институция.

Графикът за уреждане на операциите в ЕС ще изисква “херкулесови усилия”, след като часовникът за излизането на Великобритания от съюза започна да тиктака, коментира източникът на изданието.

Банките искат да знаят какво ще е необходимо да предприемат, за да се гарантира плавен преход на целия процес. Няколко банкери съобщават, че вече са водили разговори с други регулатори в ЕС в търсене на алтернативни локации. Други са говорили и с персонала си за евентуално преместване.

Най-голямата неизвестна е дали на британските банки няма да са им необходими лицензи, за да правят бизнес с останалите държави от ЕС. В някаква степен финансовите институции искат да знаят и кое ще е новото политическо ръководство на Великобритания, както и кой каква роля ще изпълнява в процеса на преговорите с Брюксел, така че да отстояват интересите си по-добре.

Темата за излизането на Великобритания от ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още