Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Най-голямата в еврозоната банка записа първа загуба в своята 163-годишна история

Заради по-лошите икономически перспективи Santander отписа 12,6 милиарда евро от предишни придобивания

Най-голямата в еврозоната банка записа първа загуба в своята 163-годишна история

Снимка: Bloomberg L.P.

Причинената от коронавируса криза тласна голямата испанска банка Santander дълбоко в зоната на загубите. Banco Santander SA отчете първата загуба в своята 163-годишна история и най-лошия резултат на европейска финансова компания от години, след като кризата със здравите грижи я принуди да отписва голяма част от стойността на бизнеса си по целия свят.

Още по темата

В крайна сметка е налице рекордна загуба от 11,1 милиарда евро, както обяви в сряда най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация. Това е най-голямата загуба за европейска банка от отчетената от италианската UniCredit SpA загуба в края на 2016 г. в размер на 13,6 млрд. евро.

Поради по-лошите икономически перспективи Santander отписа 12,6 милиарда евро от предишни придобивания. Испанската голяма банка, която е разглезена от успехите си, е особено силно засегната от кризата, тъй като Испания и Бразилия са сред най-важните ѝ пазари. И двете страни са сред държавите, които са най-засегнати от пандемията на коронавируса в световен мащаб.

Испанската банка плаща цената на бързото разрастване в области, засегнати силно от пандемията - като британското потребителско кредитиране и нискокачествени заеми в САЩ - с отписване на активи на стойност 14,8 милиарда долара, което отразява влошаващите се икономически перспективи.

Отписванията няма да окажат влияние върху капиталовия буфер, който през второто тримесечие нарасна донякъде, обясни Santander. Без отчитане на отписванията печалбата спадна с 27 процента до 1,53 милиарда евро. Santander планира да изплати на акционерите дивидент от десет цента на акция през 2019 г. под формата на сертификати за акции.

Пълното въздействие на влошаващата се икономика ще постави потребителите и компаниите едва по-късно тази година, след като приключат програмите на държавни помощи. Повече от една трета от таксите за обезценка на Santander постъпват в американския ѝ бизнес, който банката изгради чрез придобивания на Abbey National Plc и Alliance и Leicester Plc. В САЩ нейният бизнес за финансиране на покупките на автомобили обикновено дава кредити на потребители с лоша или непълна кредитна история и които са особено уязвими от безработица.

Акциите на Santander поевтиняха с 5,8% в Мадрид в началото на сесията и се търгуваха с 3,4% спад към 12:20 часа днес. Банката отбеляза спад от 45% на пазарната си стойност през тази година, което я прави една от най-лошо представящите се сред финансовите институции на континента.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Нищо не е 5% спад, Дойче *** спадна с 10%(за седмица), при сравнително добър отчет.

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank