IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старата банка в света търси своя нов собственик

Ръководството на Monte dei Paschi di Siena нае UBS и Citigroup да намерят купувач или партньор за сливане

14:13 | 08.11.14 г. 2
Най-старата банка в света търси своя нов собственик

Италианската Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) – най-старият кредитор в света, се продава, съобщaвa The Wall Street Journal (WSJ).

Според изданието ръководството на MPS е наело инвестиционните банки UBS и Citigroup, които имат за цел да намерят купувач или партньор за сливане. Тези банки вече са ангажирани в организацията на емисията акции на MPS на стойност 2,5 млрд. долара, която е планирана за второто тримесечие на 2015 г. Въпреки това ако най-старата банка в света бъде продадена дотогава, едва ли ще се стигне до пускането на емисията.

За момента не е ясно за каква сума собствениците на MPS са склонни да се разделят с акциите на компанията. Книжата на кредитора поевтиняват с 40% от началото на 2014 г., като капитализацията е около 3,4 млрд. долара.

Сред потенциалните купувачи според WSJ са средна по големина италианска банка UBI Banca, както и някои по-големи банки от други европейски страни.

Продажбата на MPS може обаче да се усложни от факта, че кредиторът не успя да премине успешно стрес тестовете на Европейската централна банка, резултатите от които бяха публикувани през октомври. Одитът показа, че капиталовата дупка в MPS е 2,1 млрд. евро, което е най-лошият резултат сред 130-те банки, които преминаха тестовете.

MPS е основана през 1472 г. от властите на италианския град-държава Сиена. Служителите на компанията в Италия и в чужбина са около 33 000 души. Банката е третата най-голяма в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Snipe
преди 9 години
2.1 млрд Е ... почти като 4.2 млрд. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Snipe
преди 9 години
2.1 млрд Е ... почти като 4.2 млрд. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още