Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Направиха ли отново компромис с климата страните от ЕС?

Полша, Унгария, Естония и Чехия гледат с недоверие към плана за декарбонизация до 2050 г., подчертавайки липсата на яснота относно икономическото влияние на този процес

Направиха ли отново компромис с климата страните от ЕС?

Снимка: Ройтерс

Натискът на повечето страни в Европейския съюз (ЕС) към постигане на целта за въглеродна неутралност до 2050 г. беше смален до бележка под линия по време на срещата на върха по-рано днес заради съпротивата от страна на Полша, Чехия, Естония и Унгария, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Франция и Германия положиха усилия да дадат пример на останалите страни членки на блока при определянето на амбициозна нова цел в областта на климата преди преговорите за климата в САЩ през септември.

Необходимо е обаче единодушие сред държавите, а усилията за постигане на това в последно време не успяха да облекчат страховете сред четирите страни от Централна и Източна Европа, че това ще навреди на икономиките им на фона на тяхната зависимост от ядрената енергия и въглищата.

 „Не можем да се ангажираме с нещо, без да знаем цената. Никой не успя да представи икономическите изчисления, които съпътстват идеята ”, заяви дипломат от една от противопоставящите се страни.

Последното заключение на срещата на върха призова Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да увеличи подкрепата си за действия в областта на климата, като заяви, че тези усилия трябва да запазят конкурентоспособността и да отчитат огромните различия в енергийния микс на континента.

Но целта за климата в средата на века беше премахната до бележка под линия в заключителния документ, който гласи: „За голяма част от държавите членки, климатичният неутралитет трябва да бъде постигнат до 2050 г.“

Последните месеци бяха белязани от протести, апелиращи за борба с климатичните промени и мрачни перспективи на американски учени, които смятат, че е необходимо повече, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Тези събития помогнаха за задвижването на зелените партии до най-силните им прояви по време на европейските парламентарни избор през май.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова блока да се стреми към намаляване на емисиите с 55% до 2030 г., което е много повече от съществуващата цел на блока за намаляване на парниковите газове с 40% от нивата от 1990 г. насам.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
8
 
4
Sokratus до: khao
преди 1 месец
Или в мотив да учат! Като например без завършена гимназия нямаш право да гласуваш!
Оставаш си вечният дървен философ!
;)
2
 
7
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
всеки ден се убеждавам че има спешна нужда от инвестиции в образованието на хората, по целия свят!
6
 
10
 
2
Hahoto до: albobo76
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Борбата с климатичните промени, а като борбата за светлото социалистическо бъдеще. Масата трябва да плати цената, на една глобална измама. Зелените са маша, удобно проповядващи зелени мантри. Осталото е пи ар, реклама и мощен маркетинг. Когато хората започнат пак да се палят, защото тока им е скъп, да поканят някой зелен да им подържи кибрита, току виж тогава и Аспарух ги отразил!
11
 
10
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"борба с климатичните промени" - това ми звучи, като "борба с вятърни мелници". Климатът се е променял преди хората да се появим и ще се променя и след като нас няма да ни има. Изглежда един естествен природен процес се използва за изгода на няколко големи играча, а всички ние плащаме сметката.

Още от Европа
Продажбите на Philips изпревариха очакванията на анализаторите