IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредъкът и капаните пред трудовата реформа в Испания

За второто тримесечие на 2013 г. безработицата намалява, защото все по-малко граждани губят работата си, а не защото все повече испанци си намират нова

15:12 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Напредъкът и капаните пред трудовата реформа в Испания

Изминаха 18 месеца от трудовата реформа, която правителството на премиера Мариано Рахой извърши в Испания. Властите в Мадрид и пресата в Европа я възприемат като огромно постижение по пътя на излизането от пропастта на кризата, пише на страниците си Wall Street Journal.

Според доклад на испанското Министерство на труда, публикуван този месец, годишният ръст на броя на безработните се забавя до 5% през второто тримесечие на 2013 г., спрямо 18% година по-рано. Изследването на министерството показва още, че през 2012 г. 27% от фирмите са предприели нови начини за преизчисляване на работните заплати и работните часове, както и промяна на договорите на служителите си, за да не извършват съкращения. В доклада се отбелязва, че работниците се приспособяват към новите условия „постепенно“.

В него се изтъква още, че „за пръв път от началото на кризата забавянето в икономическия растеж на страната не е ускорило процеса по закриване на работни места“. Това не е нищо, но е по-малко амбициозна цел, в сравнение с целта, която миналия февруари министърът на труда Фатима Банез постави. Според нея новите промени в трудовото законодателство ще спрат закриването на работни места и така от тук нататък „няма да изгубим повече работни места от тези, които вече изгубихме“.

Докладът поставя на преден план и твърдението на министерството, че без реформата още 225 800 души през февруари 2012 г. щяха да изгубят работата си. И това не е незначително, но трябва да припомним, че дори и с реформата повече от 600 хил. души останаха без работа.

Ще бъде безсърдечно да пренебрегнем всяка добра новина за състоянието на икономиката, особено като се има предвид колко отчаяна е Испания. Обаче по всичко личи, че още известно време новините ще бъдат отчайващи.

Миналогодишната реформа бе насочена към наемането на нови служители, което да улесни съкращаването на стари. Другата ѝ цел бе насърчаване на заетостта посредством сключването на безсрочни трудови договори, а не на временни такива. Има доказателства, че са извоювани победи и на двата фронта, но те не са толкова гръмки. Докладът от този месец посочва, че делът на колективните съкращения се е увеличил от 16% от всички уволнения до 20%. А делът на временните трудови договори е намалял от 25 на сто до 23,1%.

Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още