IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредъкът по преговорите за Brexit донесе ръстове на европейските борси

Почти всички сектори с изключение на банковия, бяха на положителна територия

19:24 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борси завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове, след като Европейският съюз сигнализира, че има напредък по преговорите за търговско споразумение с Великобритания, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 напредна с 0,8%, като почти всички сектори с изключение на банковия, бяха на положителна територия. Начело на повишенията бе застраховането с увеличение от 2,2%.

Британският индекс FTSE mприбави 0,9%, а германският DAX – 1,52%. Френският показател CAC пък се увеличи с 0,3%.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през деня, че има напредък в диалога с Лондон и следващите няколко дни ще бъдат решаващи.

Британската валута също поскъпна спрямо еврото до 1,1090 евро към 19 ч. българско време.

Продължаващият ръст в броя на болните от коронавирус в Европа остава във фокуса на инвеститорите, като няколко европейски държави, сред които и Германия, Италия и Нидерландия, отмениха плановете си за разхлабване на ограниченията за Коледа.

Бизнес активността в еврозоната се оказа по-добра от очакваното през декември, но все пак записва свиване, показват предварителните данни, публикувани в сряда. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достига равнище от 49,8 пункта. За сравнение месец по-рано бе 45,3 пункта.

При индивидуалните акции тези на телекома Altice Europe отчетоха поскъпване от над 23%, след като нейният основател увеличи офертата си, за да направи отново компанията частна.

На противоположния полюс бяха книжата на белгийската фармацевтична компания Galapagos, които се сринаха с 18,5%,  след като нейният американски партньор Gilead се отказа да иска одобрение за медикамент срещу ревматоиден артрит, съобщи Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още