IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредъкът в преговорите между САЩ и Китай оцвети в зелено европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 1,42%

19:58 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха седмицата на зелена територия благодарение на напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 постигна ръст от 1,42%, а суровинният и автомобилният сектор се представиха силно благодарение на оптимизма за търговските преговори между САЩ и Китай.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,55% към стойността си и достигна ниво от 7236,68 пункта. В Париж CAC 40 напредна с 1,79% до равнище от 5153,19 пункта. Германският DAX постигна ръст от 1,89% до равнище от 11 299,80 пункта.

В петък членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре заяви в Ню Йорк, че се обсъжда нов пакет от дългосрочни заеми от ЕЦБ към банките от еврозоната.

Кьоре допълни, че забавянето на икономиката на еврозоната в последно време е по-ясно изразено от очакваното, което налагало този ход. Коментарът му предизвика понижаване на курса на еврото спрямо долара.

Американска делегация, ръководена от финансовия министър Стивън Манучин и търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, беше в Пекин тази седмица. Китайският президент Си Дзинпин заяви, че разговорите ще продължат следващата седмица във Вашингтон.

Китай и САЩ опитват да постигнат търговско споразумение преди крайния срок в началото на март. В четвъртък съветникът на Белия дом по икономическите въпроси Лари Кудлоу заяви, че не е взето решение за удължаване на крайния срок за сделка.

На корпоративния фронт германската компания Scout24 се озова на върха на европейския бенчмарк. Това се случи, след като Hellman & Friedman и Blackstone предложиха да придобият компанията на онлайн обяви за продажби за 5,7 млрд. евро (6,4 млрд. долара) включително дълга. Книжата на Scout24 поскъпнаха с 11%.

В същото време френската Eutelstat се оказа на дъното на индекса след обявяването на резултатите си. Книжата на листнатата на борсата в Париж компания поевтиняха с 6,5%, след като тя обяви спад на нетните приходи през първото полугодие на миналата година.

В петък испанският премиер Педро Санчес насрочи извънредни парламентарни избори. Испанците ще гласуват на 28 април, след като парламентът отхвърли проектобюджета на правителството на малцинството на Санчес за 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още