IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Рим и Брюксел натежа на европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи петъчната търговия с лек спад от 0,06%, а най-зле се представи автомобилният сектор

19:47 | 19.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси компенсираха загубите в началото на петъчната търговия, след като еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че все още не е взето решение за противоречивия бюджетен план на Италия, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с леко понижение от 0,06% до ниво от 361,24 пункта.
При отделните страни бенчмарковете FTSE 100 във Великобритания, швейцарският SMI и испанският IBEX приключиха търговията с ръст, докато френският CAC 40, германският DAX и италианският FTSE MIB финишираха на червена територия, въпреки че успяха да компенсират значителна част от по-ранните загуби.

FTSE 100 добави 0,32% към стойността си и достигна ниво от 7049,80 пункта. Във Франция CAC 40 записа понижение от 0,63% до ниво от 5084,66 пункта, а германският DAX завърши сесията със спад от 0,31% до ниво от 11 553, 83 пункта.

Автомобилните компании бяха най-зле представилият се сектор заради слабите корпоративни отчети. Книжата на Michelin поевтиняха с 11,28%, след като компанията занижи прогнозите си за цялата година. Това беше най-лошият й борсов ден от седем години насам.

Петролните и газовите компании в Европа обаче завършват сесията с ръст. Норвежката Aker BP, която частично е собственост на петролния гигант BP, се представи най-добре в сектора, след като надмина очакванията за оперативната си печалба през третото тримесечие. Книжата на листнатата на борсата в Осло компания поскъпнаха с 4,13%.

В същото време цената на акциите на британската хотелиерска верига Intercontinental се понижи, след като компанията обяви по-слаби от очакванията приходи. Тя обаче изрази оптимизъм за остатъка от годината, като заяви, че китайският й бизнес е напът да постигне най-добрите си резултати в историята.

Инвеститорите в Европа наблюдаваха и редица политически събития в региона сутринта.

Италианското правителство защити приоритетите си в бюджета за 2019 г., след като Европейската комисия изпрати писмо на Рим, в което твърди, че финансовите планове изглежда сочат „особено сериозно отклонение от задълженията за бюджетната политика, записани в европейските правила“. Италия трябва да отговори на Европейската комисия в понеделник.

Книжата на италианските банки потънаха след поредната ескалация на спора между Рим и Брюксел. Цената на акциите на Ubi Banca се понижи с 2,75%, а акциите на UniCredit загубиха 0,96% от стойността си.

Италианските акции и облигации обаче се съвзеха по време на търговията в ранния следобед, след като еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че иска да намали напрежението между Брюксел и Рим.

В същото време европейските лидери и британският премиер Тереза Мей заявиха в четвъртък, че работят за преодоляване на настоящата безизходица около преговорите за Brexit. Идеята на Мей за разширяване на преходния период обаче предизвика вълна от критики в Лондон, където някои депутати искат скъсване с Европейския съюз възможно най-скоро.

В макроикономически план нетните кредити на британския държавен сектор без банките са намалели с 35% между април и септември спрямо същия период на миналата година.

Азиатските пазари също се представиха разнопосочно, след като Китай обяви годишен растеж от 6,5% на икономиката си за третото тримесечие на годината. Той е под очакванията на анализаторите и е най-бавният от първото тримесечие на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още