IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Китай ограничи ръстовете на европейските борси

Телекомуникационният сектор се представи най-добре на Стария континент в петък

19:59 | 07.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в петък с ръст след по-силния от очакванията доклад за работните места в САЩ и на фона на растящото напрежение между Вашингтон и Пекин, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с над 0,2%, а секторът на телекомуникациите поведе ръстовете със скок от 0,9%. Секторът на суровините се представи най-зле със спад от 1,4%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,09% към стойността си и завърши седмицата на ниво от 6032,18 пункта. Френският CAC 40 отбеляза същия ръст и достигна ниво от 4889,52 пункта. Германският DAX напредна с 0,66% до равнище от 12 674,88 пункта.

Но ръстовете бяха ограничени заради опасенията от ескалация на американско-китайска технологична война. Американският президент Доналд Тръмп издаде в четвъртък изпълнителни заповеди, които ще забранят трансакциите с WeChat and TikTok след 45 дни.

Междувременно Световната здравна организация потвърди в четвъртък, че клиничните изпитания в последна фаза не означават непременно, че ваксина срещу COVID-19 ще бъде широко разпространена скоро.

Отвъд океана внимателно наблюдаваните данни на министерството на труда за работните места извън селското стопанство показаха, че САЩ са прибавили 1,763 млн. работни места през юли, надминавайки очакванията за 1,4 млн.

В Европа данните за търговския баланс на Франция през юли показаха дефицит от 7,96 млрд. евро (-9,43 млрд. долара) спрямо ревизираните 7,46 млрд. евро през май.

Германското индустриално производство е нараснало с 8,9% през юни, подкрепено от ръста с 14,9% на износа, стимулиран основно от Китай.

На корпоративния фронт цената на акциите на Hikma Pharmaceuticals скочи с близо 11% в следобедната търговия, след като листнатата на борсата в Лондон компания обяви ръст на печалбата си за първото полугодие и повиши прогнозите за приходите си от продажби.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на TP ICAP поевтиняха с близо 8%, след отчета за първото полугодие, в който листнатата на борсата в Лондон компания предупреди за слабо начало на второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още