IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Китай се отрази и на европейските борси

Финландският производител на биогорива Neste приключи с повече от 11% ръст на цената на акциите, но с толкова паднаха книжата на IG Group

19:47 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските борси затвориха днешната търговия със смесени резултати след ескалиралото напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600  приключи със слабо повишение, тъй като основните сектори затвориха в противоположни посоки.

Финландският производител на биогорива Neste приключи с повече от 11% ръст на цената на акциите, след като отчете печалба за второто тримесечие с 31% по-малко от очакваното. Акциите на Publicis Groupe също се покачиха с 8%, след като френската рекламна компания оправда очакванията за печалба. В другия край на европейския индекс на сините чипове  IG Group отчете спад от 11%.

bb bb

Напрежението между Китай и САЩ ескалира тази седмица, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че не изключва нови действия срещу китайски дипломатически мисии в страната си. „Винаги е възможно да бъдат затворени допълнителни дипломатически мисии", каза Тръмп в сряда (местно време) по време на пресконференция в Белия дом. Съединените щати затвориха китайското консулство в Хюстън, Тексас, във вторник, изостряйки напрежението между двете страни, като това се отразява и на финансовите пазари. Според американски медии след нареждането за затваряне служителите на консулството са изгаряли документи. Държавният департамент на САЩ смята, че китайските дипломати са нарушили законите и разпоредбите на САЩ.

Пазарите бяха повлияни и от новината за броя на молбите за обезщетения при безработица, който се е увеличил до 1,416 милиона на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 18-и юли, от 1,307 милиона през предходната седмица.  Това беше първият седмичен ръст на показателя от седмицата, приключваща на 28-и март, когато молбите нараснаха до рекордните 6,867 милиона, тъй като „несъществени“ предприятия като ресторанти и фитнес зали бяха затворени с цел борба с разпространението на коронавируса.

В Европа германските потребители постепенно оставят коронавирусния шок от по-рано тази година зад гърба си. Докато икономическите очаквания нарастват слабо, очакванията за доходите и склонността към потребление отбелязват значително увеличение за трети пореден месец. В резултат на това от Института GfK прогнозират, че показателят за потребителските настроения в Германия ще достигне ниво то -0,3 пункта през август 2020 г., повишавайки се с 9 пункта от нивото си през юли тази година от -9,4 пункта.

Продажбите на Roche Holding AG понесоха удар от пандемията през второто тримесечие, но се възстановяват. Това позволява на швейцарският производител да потвърди прогнозата си за годината, става ясно от тримесечния отчет на компанията.

Нетната печалба за първото полугодие намалява с 5% на годишна основа до 8,5 млрд. франка. Приходите се понижават през тримесечието с 10% до 14,1 млрд. швейцарски франка. Като се вземе предвид силната местна валута, понижението е от 4%.

Британско-холандската група за потребителски стоки Unilever  е реализирала приходи за 13,3 милиарда евро през второто тримесечие - с 0,3 процента по-малко, отколкото година по-рано. Анализаторите обаче очакваха спад от над три процента. Като цяло Unilever е спечелил 3,5 милиарда евро през първите шест месеца, с 10,4% повече в сравнение с предходната година.

Daimler очаква да запише оперативна печалба тази година, като резултатите на компанията за второто тримесечие се оказаха по-добри от очакваното.

Производителят на Mercedes-Benz прогнозира печалбата преди лихвите и данъците, както и свободните парични потоци, да са на положителна територия за 2020 г., но по-ниски от миналогодишните. По-ранните прогнози на базирания в Щутгарт производител бяха за понижение на доставките, приходите и печалбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още