IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват опасенията за още отменени полети при Ryanair

Представители на служителите обмислят следващи действия, а според Die Welt вероятно ще се стигне до пълна конфронтация с мениджмънта

14:19 | 24.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над&nbsp;ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair. Снимка: Ройтерс

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair може да отмени повече полети, отколкото компанията обяви първоначално, предава AFP.

56-годишният ирландец Майкъл О'Лийри и неговият мениджърски екип влиза в опасна битка за власт с пилотите. Те настояват авиокомпанията да въведе национални трудови договори за всички служители, включително и социално осигуряване, съобщава и германският Welt am Sonntag.

“Ние искаме регионални договори според законите във всяка една страна", казва пилот, който желае да остане анонимен. Ако исканията не бъдат изпълнени, служителите заплашват с „дейност съгласно регламента“.

Т. нар. „дейност съгласно регламента“ е средство за борба на служителите – заетите са на работните си места, но не предприемат никаква лична инициатива и само прилагат вътрешнофирмените правила.  

Критиците отдавна обвиняват дружеството, че наема служителите при непълни осигуровки и при условия на самостоятелно заети лица. Във вътрешнофирмена комуникация пилотите се оплакват от липсата на сигурност на работното място и липсата на пенсионни осигуровки, пише и WamS. Ryanair няма работнически съвет, както и няма организиран синдикат.

Според Die Welt повечето от европейските бази на ирландската компания са се включили към исканията за въвеждане на нови договори за служителите от 1 януари 2018 г.

Причината за първоначалните протести на служителите бе погрешно планиране на отпуските за пилотите. Затова Ryanair отмени до 2100 полета до края на октомври, като от мярката са засегнати около 315 000 пътници. 

За да избегне отмяната на нови полети, компанията се е опитвала да принуди пилотите да се откажат от вече одобрените отпуски срещу бонуси. Но предложението е срещнало малка подкрепа, като почти никой не е искал да помогне на концерна. След като пилоти на превозвача отхвърлиха предложението за бонус в размер на 12 хил. паунда, който да не подлежи на данъчно облагане, за да се откажат от планирани почивки, О'Лиъри обяви, че компанията планира да наеме 125 нови пилоти в рамките на "следващата седмица или две", за да предотврати нова вълна на отменени полети.

Но когато по време на годишното Общо събрание на Ryanair през тази седмица главният изпълнителен директор О'Лийри обяви нови съкращения на възможните отпуски за 2018 г., той само допълнително нажежи и без това влошената атмосфера сред пилотите. Налице е открита конфронтация, пише още Die Welt. Така например О'Лийри заяви пред акционерите, че синдикатите се опитват да „разкървавят носа“ на компанията.

И докато директорът на Ryanair не проявява желание да отговори на изискванията на пилотите, те могат да използват нови средства за натиск чрез още неотменените полети. Първият срок за изпълнение на исканията на пилотите вече бе пропуснат от мениджмънта.  Сега в цяла Европа представители на служителите (в т. нар. Employee Representative Committees) обсъждат следващите си действия, които вероятно ще доведат до пълна конфронтация.

Rayanair отмени вече над 2000 полета заради объркване при планирането на отпуските на пилотите си. Над 400 хил.души са засегнати от проблема. Решението на превозвача беше огласено миналата седмица, когато Ryаnair съобщи, че до края на октомври по 40-50 полета дневно от летища в цяла Европа няма да бъдат извършени

Европейската комисия призова през миналия уикенд авиокомпанията да изпълни задълженията си към пътниците, като освен алтернативи и връщане на парите им предложи и дължимите компенсации. Потребителски организации в Италия, Испания, Белгия и Португалия обявиха общи действия в защита на пътниците, заплашвайки Rayanair, че ако до осем дни не предприеме действия да компенсира клиентите си, ще я дадат на съд.

Междувременно ирландската нискотарифна авиокомпания отмени полети от и за София въпреки обещанията си, че това няма да се случи. Към момента е засегнат само маршрутът от Лондон до София и обратно, става ясно от публикувания списък на анулации. На 28 и 30 септември, както и на 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 и 28 октомври се анулира вечерният полет (21:35 от Лондон, 22:00 от София), съобщиха от превозвача.

Междувременно и друга нискотарифна авиокомпания - Wizz Air, отменя полети от и до София. Полетите от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд ще бъдат преустановени от 6 ноември, се посочва в становище на компанията в отговор на въпрос на БТА по повод сигнал от клиенти на компанията за отменени резервации за посочените дестинации.  От компанията обясняват, че заетостта на полетите до тези маршрути не е отговорила на очакванията и в резултат софийската мрежа е трябвало да бъде оптимизирана. Допълнителният капацитет ще бъде разпределен по други маршрути през следващите месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още