IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece продава повечето си операции на Балканите

Гръцката банка се разделя с дъщерното си дружество в Румъния и с по-малките си подразделения в Сърбия, Албания и Кипър

13:32 | 04.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вторият по големина кредитор в Гърция – National Bank of Greece (NBG), ще продаде повечето си активи на Балканите, включително дейността си в Румъния, за да изпълни плана за преструктуриране, договорен с европейските власти, заяви главният изпълнителен директор на банката във вторник.

Подобно на други големи гръцки банки, NBG разпродава активи и дъщерни дружества в други страни, за да се фокусира върху банкирането у дома, като постъпленията ще увеличат капиталовите съотношения и ликвидността.

Много близо сме да обявим купувача на Banca Romaneasca”, казва директорът Леонидас Фрагиадакис в интервю за Ройтерс. „Продажбата ще бъде приключена през следващите няколко месеца, тя ще увеличи капитала и ще бъде полезна за ликвидността“.

Купувачът на румънското дъщерно дружество, което е изцяло собственост на гръцката банка и има мрежа от около 100 клона, ще изплати обратно заем за 550 млн. евро, който Banca Romaneasca е взела от NBG, а това допълнително ще подкрепи ликвидността.

Освен Romaneasca Фрагиадакис казва, че NBG ще продаде и по-малките си подразделения в Сърбия, Албания и Кипър като част от ангажименти към регулаторите.

Над 90% от преструктурирането ни е приключено. Тези операции формират много малка част от ангажиментите ни по плана“, казва той, добавяйки, че процесите по продажба текат в момента.

Управлявайки банката през труден етап за намаляване на задлъжнялостта, Фрагиадакис извърши продажбата и на турското подразделение Finansbank – „дойната крава“ на NBG, подразделението за частен капитал NBGI, курорта Astir Palace, южноафриканските операции, а миналата седмица – и отдела за застраховане.

Припомняме, че миналия месец белгийската банка KBC приключи успешно сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от National Bank of Greece за общата сума от 610 млн. евро. Сумата представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г.

Продажбите са повишили коефициента на базовия собствен капитал от първи ред със 750 базисни пункта, а продажбата на застрахователния бизнес – с още 110 базисни пункта, до близо 18%.

Това предоставя на NBG достатъчно голям капиталов буфер при следващия кръг общоевропейски стрес тестове, организирани от Европейската централна банка следващата година, които според Фрагиадакис „със сигурност няма да представляват проблем“ за групата.

NBG, която е на 40% собственост на спасителния фонд на страната HFSF след три кръга рекапитализация, ще се фокусира върху местния пазар, за да помогне „да се изкара икономиката от плаващите пясъци на рецесията“ в посока към възстановяване.

Банките не генерират растеж, бизнесът го прави. Ние сме ускорители на растежа. Ние имаме ликвидност и финансови инструменти да помагаме на частния сектор“, казва Фрагиадакис, очаквайки ръста на кредитите да се възстанови, докато икономиката се стабилизира.

Той допълва, че предизвикателство за NBG би било приходите, изгубени заради продажбите, да се заменят с дейности у дома. Плащането на по-ниски лихвени проценти по депозитите и замяната на скъпото финансиране с по-евтини източници обаче отчасти е компенсирало приходите от Finansbank.

Групата е намалила кредитирането си от фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA) до 5,8 млрд. евро и очаква да го свие още следващата година.

„Движим се към елиминиране на финансирането от ELA по някое време през 2018 г.“, казва Фрагиадакис. „Убедени сме, че ще постигнем печалба тази година и ще постигнем целите си за намаляване на експозицията си спрямо необслужваните заеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 1ИНТЕРЕСНО Е КАК И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ КВЕСТОРИТЕ СА ДЕЙСТВАЛИ ОТ ИМЕТО НА АКЦИОНЕРИТЕ на КТБ при покупката на банката ФАНТОМ - ТБ Виктория?!Как БНБ е допуснала на пазара ни да действа Емпорики Банк България ЕАД, която не съществува в ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР?!ЩО ЗА КАРАБАТАК Е В ТАЗИ БАНКОВА СИСТЕМА с продаващи се ФАНТОМИ?!НЯКОЙ БИ ЛИ ОБЯСНИЛ. Тези които ще купуват ТБ Виктория ще разкажат какво има в КУТИЯТА НА ПАНДОРА с намиращите се в нея декапитализирали се ТРИ ПЪТИ активи. на продаваната банкаДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА на ТБ Виктория се е случила по време на управлението й от контролните органи на БНБ.СТРАННА БАНКА Е ТБ ВИКТОРИЯ - дошла от нищото и отиваща в нищото, но с ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ СИ АКТИВИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Да купуваш гръцка банка си е жива лудост.Спомнете си как приключи сделката на КТБ с покупката на гръцката банка Емпорики Банк България ЕАД.Ако потърсите в ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР банка с такова име, ще откриете, че ТАКАВА НЯМА!КАКВО СА КУПУВАЛИ квесторите от КТБ три месец след като е гръмнала банката?!В търговския регистър за ТБ Виктория откриваме следното:1/ Едноличен собственик на капитала:08.8.2014 г. "КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА" АД, ЕИК/ПИК 831184677: БЪЛГАРИЯ2/ 25.7.2012 г. ИЮБ ХОЛДИНГ САС, Чуждестранно юридическо лице, ФРАНЦИЯ3/ 13.1.2012 г. ИЗПРАВЯНЕ НА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКАТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ АД 4/ 23.4.2008 г. ТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ АДОказва се, чеКВЕСТОРИТЕ на КТБ са купували от някакви си никому неизвестни ИЮБ ХОЛДИНГ САС а те пък от ТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ !ВИЖДАТЕ ЛИ ТУК НЯКЪДЕ Емпорики банк и каква ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКА СЕ ИЗПРАВЯ В РЕГИСТЪРА.КАКВИ СА ГИ ВЪРШИЛИ КВЕСТОРИТЕ И КАКВО СЕГА СЕ ПРОДАВА ОТ ТБ Виктория - банка или нещо като нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още