IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece се върна към печалба през първото тримесечие

Нетната печалба на групата достига 87 млн. евро в сравнение със загубата от 159 млн. евро през същия период на миналата година

11:10 | 27.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцката банка National Bank of Greece (NBG), вторият по големина кредитор в страната, се върна към печалба през първото тримесечие  на годината и очаква да запази възходящата тенденция до края на 2016 г., съобщава MarketWatch.

Банката обяви, че нетната печалба на групата й достига 87 млн. евро в сравнение със загубата от 159 млн. евро през същия период на миналата година.

Гръцките банки бяха засегнати от продължаващата икономическа криза в страната, като се нуждаеха от три правителствени програми за рекапитализация, за да се задържат на повърхността.

В момента те се борят с лоши кредити в размер на 100 млрд. евро, докато икономиката продължава да бъде в рецесия, а нивата на безработица остават около 25%. 

Банката определи сделката между финансовите министри от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) за отпускането на нови заеми за Гърция и евентуално облекчаване на дълга като „ключов катализатор“ за икономиката. Според National Bank of Greece това ще възстанови доверието на бизнеса и потребителите, ще подобри условията за ликвидност и ще стимулира възстановяването.

„Положителният икономически климат и добрите резултати от първото тримесечие са сигнал, че условията за печеливша 2016 година са налице, а това засилва нашата инерция за преструктуриране“, заяви изпълнителният директор на банката Леонидас Фрагкиадакис в изявление.

В сряда след среднощни преговори Еврогрупата даде даде зелена светлина за деблокирането на транш за Гърция от 10,3 млрд. евро.

По-сериозното решение обаче е съгласието на еврозоната да предложи на Атина облекчаване на дълга през 2018 г., ако това е необходимо за изпълнение на договорените критерии по нейните плащания. Това бе достатъчно, за да осигури съгласие от МВФ отново да се присъедини към еврозоната във финансирането на помощта за Гърция.

Това е най-твърдото досега обещание за облекчаване на дълга, за което МВФ настоява отдавна. Въпреки това сагата с гръцката криза не приключва дотук. Макар споразумението да елиминира мигновената паника за евентуален гръцки фалит това лято, следващите месеци ще бъдат наистина горещи за южните ни съседи.

Представители на МВФ продължават да твърдят, че няма да вземат окончателно решение за заема, докато еврозоната не разясни ясно какви мерки ще предприеме за облекчаване на гръцкия дълг, написа Wall Street Journal в свой коментар след разгорещените дебати. Това означава, че предстоят трудни преговори в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още