Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

НАТО обмисля промени в командната си структура

Алиансът и Русия са направили първите стъпки към възстановяване на отношенията си, но не и на пълноценното сътрудничество

НАТО обмисля промени в командната си структура

Снимка: Архив Ройтерс

НАТО възнамерява да приеме окончателни решения относно измененията на своята командна структура през февруари догодина, съобщи пред журналисти във Вашингтон председателят на Военния комитет на алианса, чешкият генерал Петър Павел, цитиран от ТАСС. 

Той бе помолен да коментира публикация във вестник Wall Street Journal, в която се говори за намерението на НАТО да създаде две нови командвания заради заплахи от страна на Русия. В отговор Павел, който е на посещение в САЩ, каза, че през последните две десетилетия числеността на персонала в командните структури на пакта е била съкратена от 23 хил. до около 7 хил. души. Това равнище е "достатъчно за мирно време", посочи военачалникът. 

Той подчерта, че НАТО стигна до извода, че в нашата командна структура "има недостатъци, които се проявяват в период на кризи и особено (по време на въоръжени) конфликти". 

"Тези недостатъци бяха разкрити, хората, осъществяващи стратегическото командване, представиха своите възгледи за функционирането на модела на командната структура на НАТО. Тези идеи бяха обсъдени отначало с висшите военачалници. После ще бъдат представени на министрите на отбраната. Докато те не ги съгласуват, ще бъде преждевременно да се разсъждава за някакви конкретни обекти", подчерта Павел. 

Според него по-нататъшното развитие на ситуацията в тази област зависи и от "политическата воля". "Решение по окончателните варианти се очаква на срещата на министрите на отбраната, насрочена за 18 февруари", каза в заключение Петър Павел. 

Още по темата

Той констатира също така, че НАТО и Русия са успели да направят първите крачки към възстановяване на отношенията си. Той увери, че Алиансът е настроен за възстановяване на политическите и военните връзки с Москва, които и досега не са били напълно прекъснати. 

"Смятам, че сме достигнали този първоначален стадий, вече са установени такива първоначални отношения, които ни позволяват да организираме от време на време телефонни разговори и срещи лице в лице по военни въпроси, за да подготвяме дискусията на политическо ниво", подчерта генералът. 

В тази връзка той съобщи, че се подготвя лична среща между върховния главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американския генерал Къртис Скапароти, и началника на руския Генерален щаб ген. Валерий Герасимов. "Дата още не е уточнена, но двете страни имат воля тази среща да се състои до края на годината", отбеляза председателят на Военния комитет на НАТО. 

Наред с това Павел предупреди, че Алиансът не е готов на този етап да възобнови пълноценно сътрудничество с Русия. "Ние казваме на нашите руски партньори, че сме отворени за диалог, но не сме отворени за подновяване на сътрудничеството, тъй като условията още не са узрели. Тези условия бяха съвършено ясно набелязани на политическо равнище", добави той. 

Засягайки проблематиката на предстоящата днес в Брюксел редовна среща на Съвета НАТО-Русия, Павел каза, че на нея ще се обсъжда "преди всичко обстановката в Украйна", а също така военната активност на двете страни, гарантирането на нейната прозрачност и съкращаването на рисковете, както и положението в Афганистан. 

(БТА)

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова
Още по темата: Европа НАТО

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 19 януари