IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще се намеси за ограничаване на бежанския поток от Турция към Гърция

Корабите няма да спират или връщат лодките с мигрантите, а ще предават информация за борба с трафика на хора

19:03 | 11.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Три кораба на НАТО под германско командване вече са напът към морската граница между Гърция и Турция, съобщава гръцкото издание "Катимерини". По-рано днес министрите на отбраната от Алианса взеха решение организацията да се намеси за ограничаване на бежанския поток от Турция към бреговете на Гърция.

Идеята за операцията беше обявена в понеделник (8 февруари) от Германия и Турция.

"Това ще помогне на Гърция, Турция и Европейския съюз да се справят с произтичащата от потоците от мигранти и бежанци много сериозна ситуация", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и определи случващото се като "човешка трагедия".

По негови думи флотилията, в която ще участват освен германските кораби и водни съдове от Италия, Турция, Гърция и Канада, няма да спира или връща обратно лодките на бежанците, идващи от Турция към гръцките острови. "НАТО ще предоставя важна информация и ще наблюдава с цел борба срещу трафика на хора", каза още Столтенберг.

Заради чувствителните отношения между Гърция и Турция военните кораби от двете страни, които участват в операцията, ще се движат само в собствените им териториални води, допълва Ройтерс.

През миналата година близо 1 млн. бежанци пристигнаха в Европа през 2015 година. Очакванията на Международната организация по миграцията са, че през тази година броят им няма да намалее.

От началото на годината от Турция по море са пристигнали десет пъти повече бежанци спрямо същия период на миналата година - общо 76 хил. 409 мигранти са загубили живота си в опит да влязат в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И кого се опитват да лъжат тия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още