IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО свиква извънредно заседание за обсъждане на Русия

Срещата ще се състои няколко дни преди Съвета НАТО-Русия, в който ще вземат участие руски официални лица

13:16 | 05.01.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

НАТО ще проведе извънредна среща на външните министри в петък, за да обсъди струпването на руска армия на границата с Украйна, казва се в изявление на алианса, цитирано от онлайн медията Politico.eu.

По време на видео разговор министрите ще обсъдят Русия и „по-широки въпроси на европейската сигурност“, казва се в изявлението.

Срещата ще се състои няколко дни преди Съвета НАТО-Русия, в който ще вземат участие руски официални лица, на 12 януари - среща, обявена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналия месец.

Напрежението между Москва и Запада нараства през последните месеци и американски служители предупредиха, че Москва може да планира пълномащабна инвазия на съседката си, след като струпа повече от 100 000 войници на границата.

В момента висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел е в Украйна на двудневно посещение, което включва пътуване до източния фронт, където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украинските правителствени сили.

Двете срещи на НАТО са свързани, казва служител на алианса. Телеконференцията на външните министри на НАТО в петък „е част от продължаващата координация между съюзниците на НАТО по сигурността в Европа в резултат на струпването на военни сили на Русия в и около Украйна“. Срещата е и възможност да се разгледа предстоящата последователност от ангажименти с Русия, включително в Съвета НАТО-Русия на 12 януари.

Москва, загрижена от това, което според нея е превъоръжаването на Украйна от страна на Запада, заяви, че иска правно обвързващи гаранции от НАТО за разполагането на оръжия и разширяването на изток.

Планирани са редица други срещи между западните сили и Русия, за да се опитат да смекчат напрежението.

Москва ще проведе разговори с Украйна, Германия и Франция в четвъртък в рамките на т.нар. Нормандски формат, съобщи в понеделник руската държавна информационна агенция Интерфакс. Представители на САЩ и Русия също ще проведат разговори за сигурността в понеделник в Женева.

На 12 януари е Съветът НАТО-Русия преди по-широка среща на 13 януари с участието на базираната във Виена Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която включва САЩ и техните съюзници от НАТО, както и Русия, Украйна, Грузия и други бивши съветски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Някои тука бая са се объркАле. Нато не есъздаден заради Путин. Натото понастоящем изпълнява ролята на окупационни сили, разполагани на териториите на "съюзниците", ако мога така да нарека жалките васали, които сами са напълно неспособни да се защитят от когото и да било. Да припомня какви умнотии ръсеха тукашните диванни дива_нета - как натото щял да ни пази от Турция, да не си изпълни намеренията, които те, турците са написали черно на бяло и при удобен случай няма да закъснеят да ги изпълнят. И как натовски самолети щели да ни пазят небето, щото от бившите 500 самолета са останали я има, я няма и 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Путин ако не правеше безумни изпълнения, до сега НАТО да се е разпаднало. Уж не се кефи на НАТО, а с действията си дава повод и оправдание на американците да са в Европа и до границите на Русия. На предложението на ЕС, за повече европейска армия и по малко НАТО, не се съгласи. Странна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 2 години
първо хората на джуджето нямат топки да нападнат, но ако изглуупят, плана е ясен, пребиване и връщане на Крим към законния му собствник- Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бегай да лъскаш пиянския ботуш с език бе, слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Да нападат, какво чакат? Путин да дойде до брюксел на танковете на Шойгу? После ще има истински ЕСССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още