IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрява нов сблъсък между Брюксел и Лондон заради Северна Ирландия

Причина отново са опитите за едностранни действия от страна на Великобритания

19:58 | 08.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Без граница в Ирландско море. <em>Снимка:&nbsp;Paul Faith/Bloomberg</em></p>

Без граница в Ирландско море. Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Великобритания и Европейския съюз са на прага на нов сблъсък заради Северна Ирландия. Блокът предупреди за „бързи“ и „твърди“ мерки, ако Лондон наруши отново условията по сделката за Brexit, съобщава Bloomberg.

Преди поредната ключова среща между британския министър по въпросите на Brexit Дейвид Фрост в сряда вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович предупреди, че Брюксел ще реагира категорично, ако Великобритания не приложи частта от сделката, свързана със Северна Ирландия.

„Ако Великобритания предприеме други едностранни действие през идните седмици, ЕС няма да се притеснява да реагира бързо, твърдо и решително“, написа той в статия за британското издание Daily Telegraph. „За съжаление виждаме много и фундаментални пропуски в британското прилагане“ на договора, допълни той.

Споразумението, което бе договорено от премиера Борис Джонс преди по-малко от две години, създава търговска граница между в Ирландско море между Северна Ирландия и о. Великобритания. Напрежението между ЕС и Лондон ескалира през последните месеци, като британците критикуват правното пуританство на блока, призовавайки за повече гъвкавост.

Рискувайки отново да застраши двустранните отношения, Великобритания планира едностранно удължаван на преходния период, който позволява пренасянето на някои стоки между Великобритания и Северна Ирландия, съобщава в. Telegraph. Преходният период се очаква да приключи официално на 30 юни.

Търпението на Брюксел се изпарява и блокът може да използва всички свои инструменти, ако едностранните действия не бъдат прекратени, посочва още запознат източник, пожелал анонимност. Според него досега прилаганите процедури не работят.

В рамките на сделката за Brexit и двете страни имат право да налагат мита една на друга при изключителни обстоятелства. Отделно, ЕС може да забрани достъпа на фирмите от финансовия сектор до единния пазар.

Новият спор се появява в деликатен момент за премиера Борис Джонсън, който по-късно през седмицата ще е домакин на срещата на върха на Г-7. В понеделник британският премиер проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон в който той е заявил, че „както Великобритания, така и ЕС носят отговорността да намерят решения“ на споровете за Северна Ирландия, заяви по-рано говорител на министър-председателя.

Според източника от ЕС Великобритания трябва да спази обещанията си или я чака много по-предизвикателно бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още