IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не Brexit, а китайският юан ще влияе на акциите на Балканите

Следващите няколко месеца са най-критичният период от началото на еврокризата през 2012 г., предупреждават от Saxo Bank

17:58 | 12.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Brexit очевидно не е най-сериозният риск за инвеститорите. Бързото обезценяване на китайския юан, както през август 2015 г., ще има по-големи финансови и икономически последици, отколкото британският вот“, прогнозира европейската инвестиционна банка Saxo Bank в своята прогноза за световните пазари и основни идеи за търговия за третото тримесечие на 2016 г.

„Лично аз не съм твърде притеснен за Brexit, тъй като предишни кризи са ме научили, че този тип събития често водят до реални промени и понякога – до реални реформи. След кризата с Европейския механизъм на обменните курсове от 1992 г., растежът и заетостта в Обединеното кралство отбелязаха значителен ръст“, смята Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank.

„Добрата новина е, че през следващите 6 до 12 месеца ще станем свидетели на придвижване към така необходимия мандат за промяна. Лошата новина е, че ще има по-голяма волатилност и повече несигурност“, добавя той.

На този фон се изграждат и прогнозите на Saxo за основните класове активи през третото тримесечие.

Пукнатината на мигрантската криза

„Преди казвахме, че Европа се движи напред във времена на криза. За съжаление, вече не сме на същото мнение в светлината на плахите реформи на ЕС от последните години“, смята Кристофър Дембик, икономист в Saxo Bank.

Имиграцията е основният риск, който стои пред Европейския съюз, от кризата с дълга насам, а също така е и най-пренебрегваният. С него, и след Brexit, Европа изглежда по-разделена от всякога. Лошото управление на мигрантската политика и икономическата ленивост предизвикват антиелитарно мъртво вълнение на континента. Резултатът от президентските избори в Австрия, където за малко да спечели крайно десен кандидат, и неочакваният резултат от референдума във Великобритания представляват две сериозни предупреждения към Брюксел – необходимо е да се намери решение, което да обединява периферията и центъра, което да сложи край на плахия режим на реформи на блока от последните години.

Последните седмици бяха наситени със събития за финансовите пазари. Волатилността е малко по-висока, но ситуацията е далече от безнадеждна за инвеститорите, които търсят нови възможности. Избягването на риска остава сравнително ниско в сравнение с тенденциите в миналото въпреки шока, предизвикан от резултата от референдума във Великобритания.

Всъщност много инвеститори се възползваха от резкия спад на финансовите активи в резултат на Brexit, за да купят обезценени активи, като по този начин реализират значителна печалба. Въпреки че институционалните инвеститори търсят да купуват сигурни убежища, като японската йена, швейцарския франк и златото, по-рисковите активи, включително балканските валути и акции все още са много привлекателни.

Този период е доста специален. Всички са наясно, че нивото на риск ще се повишава през следващите месеци, особено ако обезценяването на китайския юан се ускори. Но по-рисковите инвестиции още привличат значителни парични потоци, тъй като често са единствените, които предлагат висока възвръщаемост в нисколихвена среда. Фондовите пазари на Балканите, разбира се, се влияят много от случващото се на глобалните финансови пазари, но те също имат своите собствени характеристики, които привличат вниманието на чуждестранните инвеститори.

Значителен спад на акциите на Балканите

През последните години инвеститорите се научиха по трудния начин, че вече не съществува спокойно лято на финансовите пазари. Предстоящите седмици  може да са по-тревожни за инвеститорите. Brexit очевидно не е най-сериозният риск за инвеститорите. Бързото обезценяване на китайския юан, както през август 2015 г., ще има по-големи финансови и икономически последици, отколкото британския вот, особено за акциите на Балканите, тъй като при тях ще се наблюдава значителен спад, докато търсенето на сигурни убежища ще се устреми рязко нагоре.

С нарастването на рисковете, през следващите седмици изглежда неизбежно поскъпването на японската йена и швейцарския франк. От началото на годината йената поскъпна с повече от 13% в сравнение със само 3,5-те процента на швейцарския франк. За инвеститорите японската йена е предпочитана като сигурно убежище пред швейцарския франк. Тази тенденция вероятно ще се запази, тъй като швейцарските власти са по-активни и успешни в натиска надолу на валутата, отколкото японските. Намесите във валутната търговия от страна на японските власти не бяха убедителни за инвеститорите, което тласка йената все по-нагоре и нагоре.

От другата страна са швейцарските власти, които изглеждат по-способни да контролират обменните нива на тяхната валута. Неоспоримо е, че швейцарският франк ще продължи да се засилва в средносрочен план, но поскъпването му ще бъде ограничено и със сигурност управляемо за притежателите на ипотеки в швейцарски франкове.

Форекс – нещата могат да станат грозни

Призракът на гласуването на Brexit ще продължи да броди известно време, с продължаващо отслабване на лирата, в резултат на референдума (макар да е вероятно с намаляваща скорост). Все пак прогнозата на банката е, че двойката евро-британски паунд ще отбележи ръст през третото тримесечие, пред другите основни двойки с британския паунд, предвид по-дългосрочните въпроси за Европа, след като лирата бе силно обезценена.

Вероятно оказвайки допълнителен натиск върху пазарните нагласи, Федералният резерв също така е малко вероятно да предостави подкрепа извън сегашното си бездействие и вероятно не вярва, че монетарната политика е отговорът на новите рискове от рецесия. Накратко, щатският долар ще се окаже най-сигурното убежище през следващите месеци.

Облигации - ниска доходност за продължителен период

След Brexit доходността на световните пазари отново стигна рекордно ниски нива, а с окончателното капитулиране на миролюбивата нагласа на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън консенсусното очакване е много ниска доходност за дълъг период от време.

И все пак, под мрачните икономически заглавия има признаци, че настроенията се подобряват в много сектори от икономиката. Някои от най-важните рискови фактори, които оказваха влияние върху пазарите през последните шест месеца или вече не са актуални, или до голяма степен са без значение за момента, страховете около нестабилността на развиващите се пазари са утихнали и ЕЦБ се ориентира към количествени улеснения. При вероятно постепенно подобрение на световната икономическа перспектива очакваме основната доходност, особено европейската основна доходност, да се покачи бързо.

Ценни книжа - критично тримесечие

Въз основа на сегашната траектория на световната икономика навлизаме в третото тримесечие с негативен поглед към ценните книжа. Сред най-пострадалите сектори европейските банки ще продължават да страдат от липсата на доверие и контролът върху нетните маржове по лихвите в резултат на отрицателните лихвени проценти ще бъде подновен, като в същото време британските ценни книжа също ще получат по-ниски оценки и това ще окаже натиск върху FTSE 100.

След като вотът за Brexit удари финансовата система, доверието сред бизнеса и потребителите може да се влоши толкова, че да изправи световната икономика пред застой в последното тримесечие, което е причината да разглеждаме следващите няколко месеца като най-критичния период от началото на еврокризата през 2012 г.

Стоки и суровини - втори тласък

Второто тримесечие разбива тенденциите от 2014 г. насам и тази година не прави изключение, след възходящото оживление, водено от петрола и златото, което вдигна целия сегмент суровини. С навлизането в третото тримесечие, перспективите за растеж в някои от големите световни икономики, включително САЩ и Китай, продължават да са поставени под въпрос и заедно с проблемите в Европа могат да доведат до верижна реакция на световния пазар.

С оглед на това съчетанието на несигурността, предизвикана от Brexit и с потенциалното засилване на долара, очакваме през това тримесечие ограничено покачване над 50 щатски долара за барел суров петрол. Същата несигурност наскоро помогна за по-скъпото търгуване на златото като актив-убежище, и оставаме позитивни – повишаваме нашето предвиждане до 1350 долара за тройунция до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Ето още един частен пример за казаното от мен преди това:http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckiiat-dylg-nabolial-problem-ili-nai-goliamata-lyja-na-veka-229724/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=Bremain+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+Brexit+%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%A1%3F+Investor.bg+07.12.2016+%D0%B3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
"Плъзгане по повърхността' на проблематиката и много демагогия. Политиците и финансистите от ЕС и ФЕД са достигнали границата на своята компетентност . С "плоски манипулации" и измама няма още дълго да се крепят на върха. Колкото и репресивна да е системата на псевдо демокрацията /правото да се изкажеш/, народите вече се осъзнават : Калифорния обмисля автономност, Швейцария оттегли молбата за присъединяване към ЕС, GB може да остане само Британия , Унгария взема собствени решени като член на ЕС, Турция се върти като к-ва но защитава свой геополитически химери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
И на този фон тримата ръководители на гръцкия фонд за спасяване на банки подадоха оставки, след като правителството на СИРИЗА се огъна под натиска на международните кредитори да ускори изчистването на финансовия сектор, информира "Файненшъл таймс. Арис Ксенофос, изпълнителен директор на Гръцкия фонд за финансова стабилност (ГФФС), заместникът му Гиоргос Куцос и третият член на екипа им, Анастасиос Гагалис, бяха назначени преди по-малко от година от лявото правителство. Те се оттеглиха след като комисия от независими експерти реши, че не са били способни да управляват изчистването на лошите дългове, което трябва да започне следващия месец! - Ще бъде забавно през следващите месеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Kildirim_Bei
преди 7 години
Никаква новина не е това за мен...Защото малко по на запад от нас още едно време казваха: "Ех, Китай, Китай... земьо македонска!"Значи, дойде му времето... на китайския юан да влияе на работите на Балканския полуостров...Прави бяха македонците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още