IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недипломатичният дипломат Борис Джонсън

През годините бъдещият външен министър на Великобритания е правил редица умопомрачителни коментари по глобални теми

14:40 | 14.07.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новият външен министър на Великобритания Борис Джонсън редовно изразява интерес към глобалните въпроси през годините, макар и невинаги с позиции, които британските съюзници биха оценили.

Много от коментарите му излизат в седмичната му колонка в Daily Telegraph, за която плаща около 275 хил. паунда годишно и от която сега вероятно ще трябва да се откаже. Financial Times изкарва най-ярките му коментари по международни теми.

САЩ

Хилари Клинтън изглежда „като садистична сестра в психиатрична клиника“, пише Джонсън през 2007 г., докато напада икономическата ѝ политика и „цялата ѝ политическа коректност на затваряне на устата“. Парадоксално, в същата тази колонка той по-късно я подкрепя за президент.

Естествено прави коментар и за Доналд Тръмп: „Единствената причина, поради която не ходя в някои райони на Ню Йорк, е реалният риск да срещна Доналд Тръмп“ (2015). Джонсън критикува и Барак Обама, намеквайки по-рано тази година, че решението му да премести паметник на Уинстън Чърчил може да символизира „потомствената неприязън на президента с отчасти кенийски произход към британската империя". Самият Джонсън е роден в Ню Йорк, макар че се отказа от американското си гражданство.

Русия

Въпреки че малко прилича на домашния елф Доби (герой от Хари Потър – бел. ред.), той е безмилостен и манипулативен тиранин“, е оценката на Джонсън за Владимир Путин през декември. Подобно на коментарите за Клинтън по-късно той става по-благосклонен, казвайки, че Великобритания трябва да сключи сделка с Путин за Сирия.

Турция

Преди два месеца Джонсън спечели състезание на списание Spectator (където по-рано бе редактор) за най-добро обидно стихотворение срещу Реджеп Тайип Ердоган заради упоритостта на турския президент да ограничава обидите, заявявайки, че изпитва особено любвеобилно отношение към... кози.

Джонсън изразява мислите си по време на изказване в Турция месец по-рано. „Никой не вярва, че Ердоган е привлечен от кози или че се чува приглушено блеене от президентския апартамент в Анкара. Но в свободно и плуралистично общество няма защо един самообявил се сатирик да не се шегува“. Като част от кампанията си за излизане от ЕС той призова Великобритания да не допуска членство на Турция в еввросъюза.

Британската общност

През 2008 г. Джонсън се извинява за това, че сравнява гражданите на Британската общност с обидна дума за „негърчета“. В същата си статия той се присмива на „усмивките с големина на диня“ на африканците, осмивайки визитите на тогавашния премиер Тони Блеър на континента. Джонсън обижда и представителя на Папуа Нова Гвинея в Лондон през 2006 г., като пише, че „от десет години ние в партията на торите сме свикнали с оргиите на канибализъм и убиване на вождовете в Папуа Нова Гвинея“. Той заяви, че ще се радва да добави Папуа Нова Гвинея към „глобалния си списък от извинения“.

Сирия

Джонсън, който е изразявал особени тревоги за съдбата на древния град Палмира, наскоро промени позициите си. Миналия септември той писа, че съюзяването с президента Башар ал-Асад „ще бъде с изцяло обратен ефект“, защото „ще отблъсне последните останали умерени сирийски бунтовници от Запада“. Той подкрепи предложение за създаването на безопасни зони в Сирия, за да се спре напливът на бежанци.

Оттогава обаче Джонсън казва, че борбата в сътрудничество с президента Асад и Владимир Путин е най-добрата надежда за победа над ИДИЛ. Той писа в полза на международна сделка, която съдържа „график, по който да се оттегли Асад и план за ново сирийско правителство“.

Джонсън критикува и британското външно министерство, защото „по някаква странна причина то все още се колебае да използва термина геноцид“ по отношение на атаките на язидите.

Китай

На церемонията по закриване на Олимпийските игри в Пекин Джонсън се пошегува, че играта на пинг-понг в крайна сметка е била създадена в Китай. Но като кмет на Лондон като цяло той бе силен защитник на повече китайска търговия и инвестиции. Дотолкова, че през 2014 г. бе принуден да отрече предоставянето на по-благосклонно третиране на китайската компания АВР, която спечели правата за построяване на доковете Royal Albert Docks.

През 2013 г. по време на едноседмично посещение в Китай Джонсън заяви, че Великобритания може да договори собствена търговска сделка със страната, ако ЕС не успее да постигне такава. Той каза още, че британските ученици трябва да учат и мандарин (книжовния китайски език): „Децата ми го учат, така че защо не?“. Джонсън призова Великобритания и да „оправи“ визовата си система, опитвайки се да наложи натиск върху тогавашния вътрешен министър Тереза Мей.

Развиващи се пазари

Джонсън има страст да посещава отдалечени региони и да насърчава търговията. „Ето ме тук в Джакарта след липса в продължение на четвърт век и има някои зашеметяващи неща в това място. Като за начало – всички стават толкова рано“, пише той.

Посещавайки Кюрдистан Джонсън говори с министър-председателя за това „как Лондон може да помогне със съвети за трансформирането на столицата Ербил в естествен банков център на Близкия изток“. Той нарече Кюрдистан „оазис на демокрацията“ и каза, че бъдещето на Ирак може да бъде „по-федерална структура с повече автономия за Кюрдистан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Лордее , лорде...вятър те вее на бяла кобила...скапала ти се е антивирусната под шапката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Полицаят От Сен Тропе - Маршът На Полицаитеhttp://vbox7.com/play:8de61bd5https://***.google.bg/search?q=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD&sa=N&biw=1280&bih=854&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwjw3sT9l_PNAhUEXRQKHfICCPk4ChCwBAgY#imgrc=WMp0AusNIU3niM%3AНелина - Лято, слънце, море (2016)http://***.vbox7.com/play:2ee9c99606Внасят антитерористичния закон още утре в Народното събраниеhttp://vbox7.com/play:4b7c5c9b5dhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-iska-parlamentyt-da-obiavi-cherno-more-za-demilitarizirana-zona-220798/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Полицаят От Сен Тропе - Маршът На Полицаитеhttp://vbox7.com/play:8de61bd5https://***.google.bg/search?q=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD&sa=N&biw=1280&bih=854&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwjw3sT9l_PNAhUEXRQKHfICCPk4ChCwBAgY#imgrc=WMp0AusNIU3niM%3AВнасят антитерористичния закон още утре в Народното събраниеhttp://vbox7.com/play:4b7c5c9b5dhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-iska-parlamentyt-da-obiavi-cherno-more-za-demilitarizirana-zona-220798/Нелина - Лято, слънце, море (2016)http://vbox7.com/play:4b7c5c9b5dhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-iska-parlamentyt-da-obiavi-cherno-more-za-demilitarizirana-zona-220798/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Английския Бареков, какъв дипломат, обикновен неуспял журналист и кебапчия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
мощен *** е този, страшен потенциал в необятното безхаберие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
MZ/X
преди 7 години
Хуморът, сатирата и забавата са задача на хумористите, а не на политиците или на дипломат номер 1. Когато диломат номер 1 се държи като шут, той самият става смешен и жалък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още