IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в търговията след изказване на Тръмп повлече надолу европейските борси

Швейцарският производител на часовници Richemont се озова на дъното на Stoxx 600

19:51 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха седмицата на червена територия, след като инвеститорите реагираха на сигнали за продължаващата търговска война между САЩ и Китай, предава CNBC. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4%, като повечето сектори и големи борси се оцветиха в червено. Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтри 0,63% от стойността си и достигна ниво от 7359,38 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,02% до равнище от 5889,70 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,46% до ниво от 13 228,56 пункта.

Китайското министерство на търговията съобщи в четвъртък, че двете най-големи икономики в света са се съгласили да отменят поетапно съществуващите мита. Малко след това говорителка на Белия дом заяви пред Fox News, че е „много оптимистично настроена“ към скорошно постигане на търговско споразумение между Вашингтон и Пекин.

Изявленията вдъхнаха оптимизъм на финансовите пазари в четвъртък, но впоследствие появилото се безпокойство, че сделката може да се провали подкопа нагласите на инвеститорите. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че не се е съгласявал с отмяна на съществуващите мита върху китайски продукти.

Публикувани днес данни показаха, че износът на Китай е намалял с 0,9% на годишна основа през октомври, а вносът се е понижил с 6,4%. Цифрите надминаха очакванията на анализаторите.

На корпоративния фронт в Европа швейцарският производител на часовници Richemont се озова на дъното на европейския бенчмарк. Компанията обяви по-слаби от очакванията резултати през първото полугодие, тъй като политическите протести в Хонконг са натежали върху ръста на продажбите. Книжата на Richemont поевтиняха с над 6% след новината.

Британската застрахователна компания Beazley се изкачи на върха на Stoxx 600 по време на сутрешната търговия. Компанията обяви, че основното й мерило за рентабилност на застрахователния бизнес ще регистрира понижение през 2019 г. Въпреки това цената на акциите й се покачи със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още