IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в търговията тласна надолу европейските борси

Най-зле се представи автомобилният сектор, който е най-чувствителен към опасенията от търговска война

19:52 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията на червена територия на фона на нарастващите съмнения дали двете най-големи икономики в света ще успеят да разрешат различията си в областта на търговията, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,7%, а повечето сектори и големи борси отбелязаха спад. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 0,56% от стойността си и достигна равнище от 7022,76 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,82% до ниво от 5012,66 пункта, а германският DAX записа най-големия спад от 1,14% до ниво от 11 335, 32 пункта.

Автомобилният сектор в Европа, който е най-чувствителен към опасенията от търговска война в последните месеци, поведе загубите с понижение от близо 2,5%. Френската компания Faurecia се представи най-зле в сектора, като книжата й поевтиняха с 6,6%, след като Jefferies понижи целевата си цена за акциите й. Една четвърт от автомобилите са оборудвани с части, произведени от Faurecia.

Технологичният сектор също беше сред големите губещи, като отписа 1,4% от стойността си. Производителите на чипове също са със силна експозиция към Китай и книжата на AMS и Siltronic поевтиняха със съответно 5% и 8%.
Британският телеком BT се представи по-добре, а цената на акциите му скочи с над 2%, след като Goldman Sachs повиши рейтинга си на книжата му от „неутрален“ на „купувай“.

Европейските пазари бяха подложени на допълнителен натиск след поскъпването на еврото и на паунда. Двете валути се радват на внимание, след като правния съветник на Съда на Европейския съюз заяви, че Великобритания може да прекрати Brexit, без да иска разрешението на останалите страни.

Вниманието на пазарите обаче е съсредоточено главно към събитията в областта на глобалната търговия, след като новината за временно търговско примирие между САЩ и Китай предизвика рали на глобалните фондови пазари в предходната сесия.

Но неяснотата около времевите рамки на примирието влоши настроението на инвеститорите. Официален представител на Белия дом съобщи, че 90-дневният период за разрешаване на търговските разногласия между Китай и САЩ е започнал да тече от 1 декември. В същото време съветникът на Белия дом по икономическите въпроси Лари Къдлоу заяви пред журналисти, че той ще започне да тече от 1 януари.

Цената на петрола си пое глътка въздух и се повиши с над 4% в началото на борсовата седмица. Ръстовете идват преди ключовата среща на ОПЕК в четвъртък, като участниците на енергийния пазар очакват от влиятелния петролен картел и съюзниците му да договорят нов кръг на ограничаване на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още