IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несполучливият PR опит на Siemens и Джо Кезер

Въпреки срещата на Джо Кезер с екоактивистката Луиза Нойбауер германската компания не се отказва от участие в спорен проект в Австралия

14:50 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JAMES ROSS</em></p>

Снимка: EPA/JAMES ROSS

Връзките с обществеността понякога може да се означават и като „истина по поръчка“, а главният изпълнителен директор на германския индустриален концерн Siemens Джо Кезер добре разбира това.

След извънредно заседание на надзорния съвет в неделя вечерта Siemens не се отказа от една страна с договорената доставка на влакова сигнална система на стойност 18 милиона евро за съмнителна от екологична гледна точка въглищна мина в Австралия. От друга страна, Кезер искал да създаде „ефективен Борд за устойчивост“, който в бъдеще да управлява по-добре свързаните с околната среда теми.



Германската екоактивистка Луиза Нойбауер, която медиите вече наричат „германската Грета“ говори за „неопровержима грешка“. Тя отхвърли ефектното предложение на Кезер да стане член на надзорния съвет на новия Siemens Energy. Но пък така никой няма да може да обвини изпълнителния директор на компанията от Мюнхен, че се интересува само от въглища.

Решението на Нойбауер да отхвърли офертата беше точно това, което се очакваше. Тъй като Кезер обяви предложението публично веднага след разговора им, тя имаше малко време да помисли над темата. А мнозина в екодвижението биха гледали критично на евентуалното ѝ решение да приеме позиция от компания, която в момента е на противоположната страна.

Но тя е права преди всичко  по отношение на съдържанието. Като активист в момента тя подчинява всичко на опазването на климата. Кодексът за корпоративно управление обаче гласи: „Всеки член на надзорния съвет е ангажиран с интересите на компанията“.  Надзорниците трябва да отчитат интересите на инвеститорите, както и тези на служителите. Надзорните съвети също така са изправени пред рискове за лична отговорност, например ако бъдат обвинени в „корпоративна изневяра“.

А в края на уикенда стана ясно и нещо друго – дори личната среща между Кезер и Нойбауер не промени плановете на концерна - Siemens ще участва в спорния въглищен проект в Австралия. „Обещанията имат висш приоритет за Siemens“, написа Кезер в неделя вечер. Той имал пълно разбиране за политиката по околната среда, но Siemens трябвало да спазва вече подписаните договори с клиентите си.

Индийската индустриална група Adani възнамерява да изгради една от най-големите въглищни мини в света в Австралия, която трябва да добива до 60 милиона тона въглища годишно. Проектът от години се сблъсква с неодобрение от страна на еколозите. Въпреки протестите компанията потвърди плановете си в понеделник сутринта. Говорителят на Adani за Австралия заяви пред DPA, че компанията му очаква да работи с доставчика Siemens. 
За самия проект германската компанията ще достави сигнална технология за влаковете, които транспортират въглищата, за около 20 млн. евро. С масова кампания екодвижението Fridays for Future и други активисти се опитаха да накарат Siemens да излезе от проекта. От Fridays for Future вече обявиха, че в понеделник ще организират протести  в редица германски градове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още