IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната миграция към Острова от страни членки на ЕС е най-ниска от 2012 г.

Българите и румънците са съставлявали над 50% от нея в годината до март

17:15 | 23.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нетната миграция на граждани на страни членки на Европейския съюз (ЕС) към Великобритания е достигнала най-ниското си ниво от 2012 г. в годината до март 2018 г., показват данни на Националната статистическа служба на Великобритания, цитирани от Ройтерс.

В същото време рекорден брой граждани на страни извън ЕС са влезли във Великобритания преди Brexit, сочат официалните данни.

Гражданите на страни членки на ЕС, които са се установили във Великобритания, са били с 87 хил. души повече спрямо тези, които са напуснали страната в годината до март, което е спад спрямо 123 хил. души година по-рано. Това е най-ниското ниво на нетна миграция от годината до декември 2012 г.

Нетната миграция на граждани от страни членки на ЕС се сви значително, след като британските избиратели, много от които водени от желанието за намаляване на имиграцията, избраха да гласуват за напускане на съюза на референдума през юни 2016 г.

Бизнесът обаче се тревожи, че за компаниите ще бъде по-трудно да наемат служителите, от които се нуждаят.

„Тези данни не са повод за радост и предвид факта, че бизнесът трябва да се справя с рекорден недостиг на квалифицирани служители на всяко ниво, намаляването на хората от Европа, които идват тук да работят, е разочароващо“, казва Джейн Гратън, ръководител на отдел „Бизнес среда и квалификации“ в Британската търговска камара.

Данните показват, че за първи път от началото на воденето на статистика преди десет години повече граждани на осемте страни от Източна Европа, които се присъединиха към съюза през 2004 г., са напуснали Великобритания, отколкото са влезли.

В същото време гражданите на България и Румъния, които са имигрирали във Великобритания, също намалява - с 2 хил. души до 57 хил. души, а нетната миграция (разликата между броят на имигрантите и емигрантите от една националност) възлиза на 39 хил. души.

Общо нетната миграция във Великобритания е нараснала до 271 хил. души в годината до март, което е с 28 хил. души повече спрямо година по-рано. Това включва и нетна миграция от 235 хил. граждани на страни извън ЕС, което е рекордно ниво.

Нетната миграция на граждани на страни извън ЕС във Великобритания расте непрекъснато от годината, приключила декември 2015 г. Британското правителство се ангажира да сведе нетната миграция в страната до десетки хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
"Общо нетната миграция във Великобритания е нараснала до 271 хил. души в годината до март, което е с 28 хил. души повече спрямо година по-рано. Това включва и нетна миграция от 235 хил. граждани на страни извън ЕС, което е рекордно ниво."Май май проблема с миграцията им не е бил ЕС. Сега освен с количеството, ще имат и с качеството на миграцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още