IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната миграция към Великобритания спадна до 3-годишно дъно

Гражданите на ЕС, напускащи страната заради Brexit, са допринесли за голяма част от промяната

14:51 | 24.08.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нетната миграция към Великобритания е спаднала до тригодишно дъно след изселването на работници от Европейския съюз в резултат на референдума за Brexit през юни 2016 г., съобщава Bloomberg.

Нетната миграция в страната е спаднала с 81 хил. до 246 хил. души – най-ниското ниво от март 2014 г., през 12-те месеца до края на март, съобщи Националната статистическа служба в четвъртък.

Гражданите на ЕС, напускащи Великобритания, са допринесли за голяма част от промяната. Отливът се усеща най-много сред гражданите на осемте централно- и източноевропейски страни, които се присъединиха към блока през 2004 г. (ЕС8), включително Полша, Унгария и Чехия. Броят на новодошлите във Великобритания е намалял.

Данните „показват, че резултатът от референдума за ЕС може да влияе на решението на хората да мигрират във и извън Великобритания, особено при гражданите от ЕС и ЕС8“, заяви Никола Уайт, ръководител на статистиката по международната миграция в службата. „Твърде рано е да кажем дали това е сигнал за някаква дългосрочна тенденция“.

Данните ще бъдат приветствани от министър-председателя Тереза Мей, която обеща да намали нетната миграция до „десетки хиляди“. Бизнес лидерите обаче казват, че загубата на чуждестранни работници носи риска да навреди на икономиката.

„Никой не трябва да празнува тези цифри“, казва Сиймъс Невин, ръководител на политиката по заетостта и квалификацията към Institute of Directors, добавяйки, че рекордно ниската заетост означава, че Великобритания ще се изправи пред недостиг на работна ръка без гражданите на ЕС. „Сигналите, че това става все по-малко атрактивно място за живеене и работа, са тревожни“.

Въпросът с правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Brexit и на британците, живеещи в други европейски страни, тепърва трябва да се решава от преговарящите по развода. Сривът на паунда от референдума насам също направи Великобритания по-малка привлекателна за мигрантите работници.

Секторите като туризъм и строителство, които разчитат изключително силно на работници от ЕС, вече предупреждават за нарастващ недостиг на умения. Университетите също изразяват опасения, че ще изгубят ключови служители.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
идеалка, изгонихте белите за сметка на пакистанците .... умно! :):) тоя дето беше казал че референдума е перфектния начин един народ да се самонакаже се оказа отново прав ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още