Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Нетната миграция във Великобритания достигна 6-годишно дъно

Имиграцията от ЕС намалява, откакто страната гласува за напускане през 2016 г.

Нетната миграция във Великобритания достигна 6-годишно дъно

Снимка: Ройтерс

Нетната миграция във Великобритания е достигнала най-ниското си ниво от близо шест години в годината до юни заради спада преди Brexit на гражданите от страните членки на ЕС, които пристигат в страната, за да работят, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

Имиграцията от блока намалява, откакто Великобритания гласува през 2016 г. за напускане на ЕС, но остава чувствителен политически въпрос преди изборите на 12 декември.

Националната статистическа служба съобщи, че броят на установилите се хора във Великобритания е с 212 хил. души по-голям от този на напусналите в годината до средата на 2019 г. Това е най-ниското ниво от годината до септември 2013 г. насам.

Нетната миграция на граждани на страни членки на ЕС е намаляла до 48 хил. души, най-ниското ниво от началото на воденето на тримесечна статистика през 2009 г., след като броят на пристигналите граждани на страни членки на съюза е бил най-ниският от годината до март 2013 г., а хората, които са напуснали Великобритания, са били рекордно много.

Още по темата
Нетни 229 хил. имигранти са пристигнали от страни извън ЕС през същия период.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател изрази задоволство от спада, но заяви, че са необходими още усилия за овладяване на притока от чужденци.

„Нетна миграция над 210 хил. души на година е неустойчива и е нежелана от британците“, посочи тя.

Премиерът Борис Джонсън обещава да ограничи броя на хората, които пристигат във Великобритания, като въведе точкова система в австралийски стил, а опозиционната Лейбъристка партия съобщи, че миграционната политика трябва да отговаря на нуждите на икономиката.

„Въпреки че гражданите на страни членки на ЕС, които се установяват във Великобритания, са повече от напускащите, нетната миграция от съюза намалява от 2016 г. насам, стимулирана от по-малкия брой граждани на страни членки, които пристигат, за да работят“, съобщи статистическата служба в комюнике.

„За сметка на това нетната миграция от страни извън ЕС постепенно се увеличава през последните шест години, до голяма степен защото повече граждани на страни извън съюза пристигат тук, за да учат“, допълва същият източник.

Джонсън твърди, че Великобритания ще напусне ЕС до края на януари, ако управляващата Консервативна партия спечели парламентарно мнозинство на изборите на 12 декември.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Имаме последна възможност да избегнем повторение на пролетта