IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Credit Suisse се оказа под очакванията

Допълнителни провизии, по-високи разходи за съдебни разноски и загубата на инвестиционното й поделение натежаха на финансовите резултати на швейцарския кредитор

15:49 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нетната печалба на Credit Suisse се оказа под очакванията

Нетната печалба на Credit Suisse за четвъртото тримесечие на 2013 г. не оправда очакванията на анализаторите. Причината се корени в растящите съдебни разноски, произтичащи от разследванията на САЩ за предполагаеми укривания на данъци и продажби на облигации, обезпечени с ипотеки, пише Ройтерс.

От началото на финансовата криза швейцарската банка ограничава рисковия си бизнес, както правят и повечето й конкуренти, но съдебните спорове продължават да причиняват главоболия на втората по големина финансова институция в страната.

Нетната печалба за периода октомври-декември 2013 г. възлиза на 267 млн. шв. франка (296 млн. долара). Тя е малко по-голяма в сравнение с печалбата от 263 млн. франка, реализирана година по-рано.

Финансовият резултат се получи, след като кредиторът задели 339 млн. франка под формата на провизии за съдебни спорове, свързани с ипотечните ценни книжа, и 175 млн. франка заради разследванията на САЩ за укриване на данъци в офшорни сметки на американски граждани в Швейцария.

Анализаторите очакваха нетна печалба в размер на 448 млн. франка.

През последните няколко месеца Credit Suisse прави усилия да намали рисковата търговия, като съкращава бизнеса си с финансови инструменти, базирани на промените в лихвените проценти, на фона на влошените пазарни условия и затягането на регулаторните изисквания.

На печалбата натежа и загубата от 525 млн. франка от инвестиционното поделение заради прехвърлянето на нежелани инвестиционни банкови дейности в лоша банка. Поделението регистрира загуба от 40 млн. франка.

Подобно на конкурентите си Credit Suisse претърпя срив в бизнеса си с финансови инструменти с фиксиран доход, докато търговията с акции, кредити и поемането на емисии на ценни книжа се оказаха по-устойчиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още