IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на UniCredit се сви с 39% през третото тримесечие

За спада допринасят по-ниските търговска печалба и нетен лихвен доход, въпреки че провизиите за лоши кредити също намаляват

18:01 | 12.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на&nbsp;UniCredit Федерико Гицони.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на UniCredit Федерико Гицони. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на UniCredit за третото тримесечие се сви с 39% главно заради по-ниските търговска печалба и нетен лихвен доход, въпреки че провизиите за лоши кредити намаляват, пише Wall Street Journal.

Финансовият резултат на най-голямата банка в Италия по размер на активите за третото тримесечие възлиза на 204 млн. евро спрямо печалбата от 335 млн. евро за същия период на миналата година.

Поделението на банката в България – УниКредит Булбанк – отчете нетна печалба от 75 млн. евро (149 млн. лв.) за периода януари-септември 2013 г. И в нашата страна банката продължава да бъде лидер по размер на активите. Финансовата институция увеличава с 2,9% сумата на активите си до близо 6,34 млрд. евро (12,69 млрд. лева).

„Трите месеца бяха трудни, защото търсенето на кредити се задъхва“, коментира междинния отчет изпълнителният директор на UniCredit  в Италия Федерико Гицони. Той каза, че не очаква видимо подобрение на резултатите на банката и през следващите тримесечия.

„Ако е налице икономическо възстановяване в Италия, това ще се отрази положително на кредитните обеми и на лихвените маржове“, обяснява Гицони.

Лошите кредити продължават да се увеличават, но с по-бавно темпо, главно на вътрешния пазар. Необслужваните дългове са една от грижите за регулаторните органи и за инвеститорите в италианските банки заради предстоящите стрес тестове и прегледи на качеството на активите на европейските институции.

Провизиите на UniCredit се понижават с 10,6% до 1,5 млрд. евро през тримесечието.

Нетният лихвен доход се сви с 8% до 3,2 млрд. евро заради исторически ниските лихвени проценти, по-ниските кредитни обеми и неблагоприятните валутно-курсови разлики. Силното евро изяде печалбите от дейността на италианската институция в държавите от Източна Европа, които не използват единната валута.

Търговската печалба спада с 40% до 403 млн. евро в резултат на неблагоприятните пазарни условия, обясняват от UniCredit .

Банката все още изплаща нисколихвените дългосрочни заеми, които получи от Европейската централна банка в края на 2011 г. През ноември италианският кредитор върна още 1 млрд. евро. Падежът на кредитите е 2015 г.

Както и повечето от своите конкуренти, банката продължава да свива разходите си през тримесечието. Оперативните разходи възлизат на 3,6 млрд. евро, което е с 3% по-малко в сравнение с третото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Бах мааму много малко бе? Аз очаквах поне със 75%! Малко им е! паразитните структури трябва да свият маржа до 1% иначе ще фалират света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още