IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма сигнали за възстановяване на въздушния транспорт

Секторът още не може да се стабилизира на фона на пандемията и след срива през април 2020 година

14:57 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Възстановяването на въздушния транспорт ще бъде дълъг процес, става ясно от нова статистика на Евростат. Няма индикации, че през последните месеци секторът започва да излиза от кризата. През летните месеци, когато полетите са в своя пик, се вижда минимално стимулиране спрямо пролетта.

През април 2020 година търговските полети (пътнически, товарни и пощенски) се сриват с малко над 92 на сто на годишна база. През август спадът се ограничава до 53,4% спрямо предходния август.

Заради втората вълна на коронавируса през есента държавите от ЕС отново затегнаха мерките срещу разпространението на болестта и това се отразява с продължаващ спад на пътуванията с въздушен транспорт.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Продължаващата криза в сектора се наблюдава и по данните за обслужените полети от големите летища в Европа. Много явно е отражението в Германия.

Летището в Мюнхен например отчита спад на полетите с 85% (25,4 хил.), а в Дюселдорф - с 84% (12,8 хил.). Едно от най-големите летища в Европа - във Франкфурт, спадът е от 64 на сто (23,1 хил.).

През тази есен и зима едни от най-засегнатите страни от коронавируса в Европа са Испания и Франция. Разпространението на вируса и ограничителните мерки водят до спад на обслужените полети със 70% (22,9 хил.) на летището "Барахас" в Мадрид и от 63% (23,5 хил.) на "Шарл дьо Гол" в Париж.

Данните за Летище "София" показват, че през януари 2021 година обслужените полети са с почти 55%, или общо 2189. Спадът при пасажерите е от 76%.

При превозените товари свиването не е толкова драматично - от 17,7% на годишна база.

Топ дестинациите на заминаващите от Летище "София" през януари са били Лондон, Амстердам и Варна, става ясно от статистиката на летищния оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още