IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма търговска тайна за храни, които не са опасни, но са негодни за консумация

Решение на Европейския съд поставя интереса на потребителите над търговските интереси

12:39 | 11.04.13 г.
Няма търговска тайна за храни, които не са опасни, но са негодни за консумация

Правилото за търговската тайна може да не бъде спазено и институциите в държавите от ЕС имат право да разкриват информация за продукти, които не са опасни, но крият риск за здравето на потребителите. Решението е на Европейския съд в Люксембург и е във връзка с молба за тълкувание от страна на германския съд.

Поводът е жалба от страна на производителя на деликатеси от дивечово месо Berger Wild. Проверка на властите са извадили на показ хигиенни проблеми в цеховете и продукти с лоша миризма и дъх, които обаче не са били опасни за здравето на хората. Германските институции са искали компанията да уведоми потребителите си за проблема.

От Berger Wild обаче настояват за значително по-дискретна кампания – да обявят, че всеки закупил техните продукти може да ги замени в магазина, от който са ги закупили.

Въпреки това искане, властите разпространяват предупредителните съобщения. Дни по-късно министърът на потребителите на Бавария, където се развива случаят, съобщава, че компанията е обявила несъстоятелност и не може да изпълни задълженията си към потребителите. От Berger Wild възразяват именно срещу публичното оповестяване на проблема, което води до сериозни загуби и влошаване на финансовото състояние на компанията.

„При случаи с храни, които не застрашават здравето, но са негодни за консумация, властите могат да съобщават безпроблемно името на храната или търговската марка, или производителите и доставчиците“, казва се в решението на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още