IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските разходи на труд в Германия са дали на страната нечестно предимство

Структурните реформи, насочени към едновременно понижаване на заплатите в еврозоната, са обречени на провал, сочи нов доклад

12:39 | 29.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на Daimler се солидаризират с исканията на работниците от металната индустрия за увеличение на заплатите с 5,5%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на Daimler се солидаризират с исканията на работниците от металната индустрия за увеличение на заплатите с 5,5%. Снимка: Ройтерс

Усилията на Германия да задържи под контрол ръста на заплатите са дали на страната нечестно конкурентно предимство спрямо партньорите й от еврозоната и пречи на затруднените държави в региона да се върнат към растеж, сочи ново изследване.

Докладът, публикуван от фондацията Роза Люксембург, която е тясно свързана с немската социалистическа партия Левицата, посочва, че разходите за единица труд в Германия са останали неизменни от създаването на еврото през 1999 г., пише CNBC. 

Авторите на изследването Хайнер Фласбек и Костас Лапавицас изтъкват, че през 2010 г. пропастта между разходите и цените в Германия спрямо Южна Европа е достигнала 25%, а спрямо Франция – 15%.

Докладът казва, че германското правителство е започнало да упражнява огромен натиск върху преговорите за заплатите, за да подобри конкурентоспособността на страната във и извън еврозоната, което е подкрепило местния износ.

Според доклада с въвеждането на еврото Германия е решила да изпробва нов начин за справяне с високата си безработица. Аргументът е бил, че по-ниските заплати ще доведат до модел на производство, базиран на по-голямо използване на труда.

Докладът се противопоставя на схващането, че подобрената конкурентоспособност на Южна Европа, която се подкрепя от немския финансов министър Волфганг Шойбле, ще изведе еврозоната от кризата.

„Структурните реформи, насочени към понижаване на заплатите, са обречени на провал. Ако те се преследват едновременно от много страни, резултатът ще бъде драматичен спад на вътрешното търсене в тях и крах на търговските потоци помежду им.“

Шефът на френската централна банка и член на УС на ЕЦБ Кристиан Ноайе обаче заяви, че германският икономически модел е вдъхновяващ по отношение подобряването на конкурентоспособността. Същевременно той посочи, че германските заплати в момента бавно се повишават.

„Това, което направи Германия през последното десетилетие е да намали индиректно социалните осигуровки, като го компенсира с публично финансиране чрез малко повишение на ДДС и косвените данъци. Това със сигурност е начин за снижаване на разходите за труд и за подобряване на конкурентоспособността.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Структурните реформи, насочени към понижаване на заплатите, са обречени на провал. Ако те се преследват едновременно от много страни, резултатът ще бъде драматичен спад на вътрешното търсене в тях и крах на търговските потоци помежду им.Ето това имах предвид, когато писах че повишаването на мин.раб.заплата е от полза за всички в БГ! Това НЕ Е ляво мислене! Не това е разликата между лява и дясна политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
То това отдавна е ясно. Повече от 10 години няколко страни реват срещу изкуственото поддържане на ниските заплати в Германия но немците се правят че не чуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
"Усилията на Германия да задържи под контрол ръста на заплатите са дали на страната нечестно конкурентно предимство спрямо партньорите й от еврозоната и пречи на затруднените държави в региона да се върнат към растеж, сочи ново изследване."Напротив!!!!Това е единственият честен подход за кризата!Политиците в другите държави искат да постъпят нечестно! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още