IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номинираха съветника на Меркел Йенс Вайдман за шеф на Bundesbank

42-годишният Вайдман ще бъде най-младият ръководител в 54-годишната история на централната банка

13:04 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Номинираха съветника на Меркел Йенс Вайдман за шеф на Bundesbank

Германското правителство е номинирало Йенс Вайдман за заемания в момента от Аксел Вебер пост на президент на германската централна банка - Bundesbank, предаде Dow Jones Newswires.

Вайдман е старши икономически съветник на канцлера Ангела Меркел и ръководител на отдела за икономически и финансови въпроси към федералния канцлер. 42-годишният Вайдман ще бъде най-младият ръководител в 54-годишната история на централната банка, както и най-младият член на управителния съвет на Европейската централна банка.

Той е също така експертът, който подготвя представянето на Германия на срещите на страните от Г-8 и Г-20.

Вайдман ще поеме поста от Вебер – негов бивш университетски преподавател, през май. Миналата седмица Вебер обяви, че ще се оттегли от ръководната позиция в края на април – година преди изтичането на мандата му.

Правителството беше изненадано от решението на Вебер, който беше и кандидат за поста на Жан-Клод Трише начело на ЕЦБ след изтичането на мандата на Трише през октомври.

Номинацията на Вайдман трябва да бъде одобрена от президента Кристиан Вулф. Централната банка има право на консултация, преди назначението да бъде потвърдено, но няма право на вето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още