Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвегия намалява тегленията от държавния си фонд

Причината е възстановяващият се икономически растеж

Норвегия намалява тегленията от държавния си фонд

Снимка: Архив Ройтерс

Норвегия ще тегли по-малко пари от държавния си фонд благодарение на възстановяващия се икономически растеж, се посочва в представения днес проектобюджет за 2019 година, цитиран от Франс прес.

Дясното правителство на страната предвижда догодина да използва 2,7 процента от средствата на фонда, който е най-големият в света. Това е под фиксирания таван за тегленията от 3 процента, a активите на фона се равняват на 1 трилион долара.

Норвежкият бюджет е "неутрален", което означава, че не е нито твърде експанзивен, нито рестриктивен. През 2019 година се очаква икономическият растеж да се ускори до 2,7 процента спрямо 2,3 процента през тази година и 2 процента през 2017 година.

"Забавянето, което беше причинено от спада в цените на петрола, приключи. Отново имаме силна конюнктура", каза министърът на финансите на Норвегия Сив Йенсен при представянето на проектобюджета в парламента.

"Трябва да сме внимателни, за да не унищожим това, като натискаме прекалено силно педала на икономическата ни политика", добави той.

Норвегия е най-големият производител на въглеводороди в Западна Европа.

Сред основните финансови мерки, предложени в проектобюджета, са намаление от 23 на 22 процента на корпоративния данък, намаление на данъка върху имуществото и ценова граница на данъка върху собствеността.

От друга страна акцизите върху горивата, алкохола и тютюневите изделия трябва да се увеличат, приблизително с темпа на инфлацията. Същото се очаква и при данъка за телевизия.

За да може проектобюджетът да мине в парламента, правителството на малцинството трябва да си осигури подкрепата на малката Християнска народна партия, която е негов традиционен съюзник, но в момента обмисля политическата си позиция

Норвежката централна банка вдигна основната си лихва на 20 септември за първи път от 7 години, давайки знак за подобрената икономическа ситуация в страната.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Експерт: Не трябва да се игнорира влиянието на транспортния сектор върху климата