IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия планира да изтегли рекордно количество пари от своя суверенен фонд

Структурният коригиран с петрола фискален дефицит на страната ще нарасне до 3,9% от стойността на фонда през 2020 г.

12:43 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Odin Jaeger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Правителството на Норвегия е напът да изтегли рекордна сума от суверенния си фонд през тази година и да продължи да изпомпва подобни „порции“, за да стимулира икономиката, засегната от „тежката криза“, предизвикана от коронавируса, съобщава Bloomberg.

Най-голямата скандинавска икономика изчислява, че така нареченият структурен коригиран с петрола фискален дефицит ще скочи до 3,9% от стойността на фонда през тази година. Това се равнява на 404 млрд. крони (43 млрд. долара), в сравнение с отчетените 2,9% през 2019 г. До 2021 г. делът на въпросния дефицит ще намалее до 3%, посочват от правителството. 

„Пандемията от коронавирус е причинила най-тежката криза в норвежката икономика след Втората световна война,“ заяви министърът на финансите Ян Торе Санер.

По неговите думи активността се възстановява през последните няколко месеца, но пътят напред „остава изпълнен с несигурност“.

„Въпреки че подемът е по-бърз, отколкото предвиждахме през май, нивото на активността вероятно ще остане по-ниско от нормалното още дълго време“, изтъква Санер.

Правителството очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на континенталната част да се свие с 3,1% през тази година, преди да нарасне с 4,4% през 2021 г. Според прогнозите на Европейския съюз (ЕС), споделени в документ на сайта на блока, икономиката на Норвегия се очаква да се свие през 2020 г. с 5,5%, като се върне към растеж от 3% през 2021 г.

норвегия норвегия

Норвегия е изправена пред по-лека рецесия в сравнение с по-голямата част от останалите страни в Европа. Това до голяма степен се дължи на нейния суверенен фонд на стойност 1,1 трилиона долара, който дава възможност на правителството да използва исторически големи стимули, без да засяга пазарите на облигации.

Вторият по големина производител на петрол в Европа след Русия разчита на фонда за запълване на бюджетни дефицити, като тази година правителството прибегна до изтегляне на суми от фонда в безпрецедентен мащаб. Това принуди фонда да започне да ликвидира активи, за да покрие нуждата на правителството от пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още