IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия временно възстанови граничния контрол за страните от Шенген

При двете нападения вчера загинаха общо 91 души, засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове

15:05 | 23.07.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	Норвежки войници охраняват странична уличка към правителствения район в центъра на Осло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Норвежки войници охраняват странична уличка към правителствения район в центъра на Осло. Снимка: Ройтерс

Норвегия временно възстанови граничния контрол за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

Временното възстановяване на граничния контрол за страните от Шенген очевидно е свързано с вчерашните две нападения - срещу зданието, където се намира канцеларията на норвежкия премиер, и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя близо до столицата. При двете нападения загинаха общо 91 души.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Тридесет и двегодишният Андерш Беринг Брайвик бе обвинен официално тази сутрин за двете престъпления, които според полицейски източник, цитиран от ДПА, вече се третират като терористични актове.

Днес столицата Осло продължава да е обхваната от шок, посочва ИТАР-ТАСС. Централните части на града са необичайно пусти, срещат се предимно служители на спасителните служби и доброволци. Затворени са всички централни музеи и театри. Транспортът в центъра на столицата, който снощи бе напълно блокиран, постепенно се възстановява. В правителствения квартал и около кралския дворец дежурят подсилени полицейски отряди. Летищата работят нормално, но граничният контрол е засилен.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още