Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвежците са обсебени от Tesla, но не вярват в бъдеще без петрол

55% от норвежците настояват добивът на петрол, една от най-печелившите индустрии в страната, да продължи

Норвежците са обсебени от Tesla, но не вярват в бъдеще без петрол

Снимка: Bloomberg LP

В Норвегия има повече електрически коли на човек от населението, отколкото всяка друга страна по света, но норвежците все още не могат да си представят бъдещето без петрол, пише Bloomberg, позовавайки се проучване на общественото мнение, провело се в страната.

Според данните 55% от гражданите на Норвегия, един от големите западноевропейски производители на петрол, желаят добивът на суровината да продължи.

Страната се подготвя за избори през следващия месец и очакванията са, че темата за добива на петрол ще бъде сред ключовите в политическите послания.

Още по темата

Консервативните управляващи настояват страната да продължи да добива петрол, докато това е печеливш бизнес. Тази политика е на фона на доклад на ООН отпреди дни, според който повишаването на температурите на Земята се случва по-бързо, отколкото се очакваше. По тази причина и от организацията призоваха за по-активни действия за намаляване на използването на изкопаемите горива.

Норвегия е най-богатата скандинавска държава именно благодарение на петрола. В страната признават нуждата от действия за опазване на климата и инвестират средства в проекти с възобновяеми енергийни източници в опит да намалят емисиите въглероден диоксид.

Но премиерът Ерна Солберг е категорична, че добивът на петрол е необходимост за икономиката, макар че високите цени на въглеродните емисии ще направят добивът на петрол нерентабилен по-бързо от очакваното.

Проучванията на общественото мнение сочат, че Солберг най-вероятно няма да спечели нов мандат начело на Норвегия. Тя управлява страната вече осем години.

С подкрепата за петролната индустрия от страна на повечето норвежци обаче лявата, еконастроена опозиция ще срещне доста трудности, ако реши да затвори най-печелившата индустрия на Норвегия.

Партията на центъра, която вероятно ще спечели изборите, вече коментира, че планира намаляването на използването на изкопаемите говрива, както и изготви стратегия за ограничаване на износа на петрол от Норвегия. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 3 месеца
Драги другари и другарки Норвежци , ша *** прощавате - нищо лично , но бъдещето не е нито на Теслата , нито на Петрола , а на 100% Карбон-Неутралното ИФО - Инженерингово Фъстъчено Олио - идеално гориво за Дизелови Двигатели , и ИФО-Аерозол - за Газови Турбини и Ванкелови Двигатели - https://biodizel.alle.bg . ИФО ще се добива от бързорастящи сортове Фъстъци , растящи в пъти по-бързо върху рото-рафтове , в хипер-интензивните оранжерийни условия на Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , предлагаща по над 6 реколти Фъстъци годишно , при 2000 пъти по-високи добиви , на почти НУЛЕВА Себестойност . ИФО е идеалното гориво и концепция , елиминираща едновременно недостатъците и на Петрола, Батериите и Водородните Горивни Клетки .

Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември