Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвежката Aker BP се пренасочва от M&A сделки към проучване на нови находища

Неорганичният растеж е прибавил към ресурсите на компанията повече от 500 млн. барела петролен еквивалент в периода 2016-2018 г.

Норвежката Aker BP се пренасочва от M&A сделки към проучване на нови находища

Петролна платформа в Норвегия. Снимка: Ройтерс

Норвежката петролна и газова компания Aker BP пренасочва своя фокус от сливания и придобивания (M&A) към проучване на нови находища за сондажна дейност, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

От Aker заявяват, че промяната в подхода е предизвикана от намаляването на разходите за проучвания, отчасти в резултат на новите технологии, както и на нарастващите разходи за придобиване на нови активи в енергийния сектор на фона на по-високите цени на петрола.

„Сега, когато разходите за сондажна дейност и сеизмични проучвания струват значително по-малко, а разходите за придобиване на еквивалентните условни ресурси се повишават, изглежда логично да се насочим към проучвания“, добавят от компанията.

Aker успява да добави тройно повече количество петрол и газ чрез придобивания, отколкото чрез собствена сондажна дейност от своето създаване насам.

Дружеството споделя, че все още са отворени към придобивания, но отказва да даде каквито и да било прогнози относно закупуването на нови количества изкопаеми течни горива.

Неорганичният растеж е прибавил към ресурсите на компанията повече от 500 млн. барела петролен еквивалент в периода 2016-2018 г., показват изчисления, базирани на годишните отчети за развитие и презентациите на Aker.

Дружеството е собственост на норвежкия милиардер Шел Инге Рьоеке, като британската BP държи 30-процентен дял от нея.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ще предизвикат ли популистите "земетресение"?