Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвежката централна банка отправи предупреждение за климатичните промени

Рисковете около климата трябва да бъдат включени в оценката на системните рискове на банките и произтичащите от това допълнителни капиталови изисквания, посочва регулаторът

Норвежката централна банка отправи предупреждение за климатичните промени

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Норвегия (Norges Bank), една от водещите европейски страни по отношение на добива на изкопаеми течни горива, направи своето най-изчерпателно предупреждение до момента относно рисковете от глобалното изменение на климата за банките и финансовите пазари, съобщава Bloomberg.

Рисковете около климата трябва да бъдат включени в оценката на системните рискове на банките и произтичащите от това допълнителни капиталови изисквания, посочва Norges Bank в своя доклад за финансовата стабилност, публикуван във вторник, без да предоставя повече подробности.

Въпреки че през последните години експозицията на норвежката банка към петролната индустрия намалява, промишлеността остава „важна“, добавя банковият регулатор. 

Още по темата

„Климатичният риск, подобно на всеки друг риск, трябва да бъде включен в оценките на банките за риска“, каза в интервю заместник-управителят на банката Йон Николайсен, добавяйки: „Това може да има последици за капиталовите изисквания.“

Norges Bank не работи по каквито и да било конкретни предложения, подчерта още Николайсен

Промяна във фокуса

Включването на климатичния риск в доклада подчертава нарастващия акцент върху последиците от изменението на климата за финансовите институции. Банките на територията на най-големия производител петрол и газ за Западна Европа са подложени на редица рискове, свързани с експозицията им спрямо изкопаемите горива, като това може да доведе до ограничаване на техните възможности за диверсификация.

„Това е нещо, което се дискутира широко и с което се занимава индустрията“, посочи още Николайсен.

Скорошният спад в петролната промишленост заради срива на цените на суровия петрол през 2014 г., който навреди на Норвегия повече от финансовата криза преди десетилетие, сигнализира за опасностите, които вероятно предстоят, добавят от Norges Bank. Но изменението на климата представлява по-голям риск поради структурния си характер, пояснява Николайсен.

„При структурен спад е по-малко вероятно инвеститорите да вливат нов капитал“, се посочва още в доклада на Norges Bank. „Резултатът може да се изрази в по-ниски стойности на обезпечението, по-голяма вероятност от лихви за неизпълнение и по този начин по-големи банкови загуби“, подчертават от банката.

Загубите на кредиторите в рамките на производството на петрол и газ скочиха до 6,8% от портфейла им през 2016 г. от 0,2% през двете предходни години, посочва още Norges Bank.

Редица рискове

Спадът при дейностите, свързани с петрола, може да попречи на компаниите от индустрията да обслужват своите задължения към банките, което ще принуди самите кредитори да ограничат финансирането и способността им да отпускат корпоративни заеми и такива за домакинствата.

Въпросният спад също може да окаже негативно въздействие върху други части на икономиката, което ще доведе до допълнителни загуби за банките, предупреждава Николайсен.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
9
 
1
преди 2 години
ае я да га лаппнат ве, ко общо има "централна банка" с климата ?!?! За климата си има астролози и учени, които се занимават с тва. Разбрахме вече за еврейската банкерска пассмина, че мнооо им се иска да стане на техната да ни издоят още като крави и да ни заробят с кредити за "зелена енергия" за още 100 години, НО до гъррло с вазелин и тва е еббааа ги и у гаддовете ....

Още от Европа
Директивата за корпоративна данъчна ставка среща съпротивата на Полша и Унгария