Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвежкият държавен фонд изтегли свои инвестиции заради неясни данъчни практики

За първи път фондът излиза от компании заради техни данъчни политики, в бъдеще вероятно ще има още подобни ходове

Норвежкият държавен фонд изтегли свои инвестиции заради неясни данъчни практики

Николай Танген. Снимка: Bloomberg LP

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, който се оценява на 1,3 трилиона долара и е най-големият от този вид в света, за първи път е изтеглил свои инвестиции от компании заради техни данъчни политики, заяви изпълнителният директор на фонда пред Ройтерс. По думите му в бъдеще вероятно ще има още подобни ходове.

Фондът е един от най-големите инвеститори в света и притежава дялове в около 9200 компании в глобален мащаб, държейки 1,5% от всички листнати акции. Той определя темпа по редица въпроси в областта на околната среда, социалното и корпоративното управление (ESG).

Николай Танген, който пое фонда през септември, заяви, че той е продал участията си в седем компании през миналата година поради „агресивно данъчно планиране и случаи, когато компаниите не дават информация къде и как плащат данък“.

Още по темата

Той отбелязва, че компаниите са малки, но отказва да посочи имената и бизнес секторите им, за да не създаде впечатление, че фондът има черен списък от компании по отношение на техните ESG практики.

„Можете да очаквате повече активност в тази област“, добавя той.

През 2016 г. норвежките законодатели наредиха на фонда да бъде по-ангажиран в глобалните усилия за борба с данъчните убежища. В резултат на това през 2017 г. фондът издаде първия си „документ с очаквания“ относно данъчната прозрачност - документ, който връчва на бордовете на всички компании, в които инвестира. В документа са описани очакванията на фонда относно действията на компаниите по даден въпрос, в случая, данъчната прозрачност.

Фондът ще преработи този документ с  очаквания и ще публикува актуализация през пролетта, казва още Танген. Той не уточнява какви конкретни теми могат да бъдат актуализирани в документа. Като цяло, смята той, компаниите трябва да плащат данък там, където се създава стойността.

„Как разкриват данъчното си положение и нивото си на прозрачност (е важно)“, казва той. В Европа по-конкретно световните технологични компании са подложени на обстрел заради насочването на печалби през страни с ниски данъци и плащане на малки данъци в някои държави, където правят големи приходи.
 

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 28 май