IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият инвестиционен фонд залага все повече на отговорното инвестиране

На годишните срещи на компаниите с негово участие фондът е гласувал срещу 9 хил. предложения, подкрепени от групите

15:27 | 04.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Петролният фонд на Норвегия с инвестиции в размер на 810 млрд. долара се е разделил с участието си в 73 компании през миналата година. Мотиви за някои от тях са били опазване на околната среда или тип управление, което е част от политиката на фонда за отговорно инвестиране, съобщава Financial Times.

По време на годишните срещи на групите, в които най-големият държавен инвестиционен фонд в света има участие, фондът е гласувал срещу 9 хил. решения, макар да са били подкрепени от компаниите. Сред тези групи са Apple, ExxonMobil, Sanofi, Anheuser-Busch InBev, Toyota и General Electric.

Данните са включени във втория годишен доклад на фонда за отговорно инвестиране, представен в четвъртък, който детайлизира целта на фонда да използва влиянието си на финансовите пазари, за да настоява за добро корпоративно поведение.

Темпът на продаване на участието е нараснал от 49 компании през миналата година, когато Norges Bank Investment Management се раздели с акциите си в компании за въглища и цимент, както и в някои миннодобивни компании. Фондът е продал участието си в 16 компании за генериране на електроенергия чрез въглища, 11 за добив на въглища, 9 в строителния и миннодобивния сектор и 8 в производството на цимент.

Подкрепата на фонда за предложенията на компаниите по време на годишните им срещи все пак е по-голяма, гласувайки за 92% от тях спрямо 85% през 2014 г.

И все пак фондът е гласувал срещу големи компании, особено по въпроси за обединяване на ролите на главния изпълнителен директор и председателя. Сред 25-те най-големи компании, част от портфолиото на фонда, JPMorgan, Wells Fargo, GE, Exxon и Johnson & Johnson са получили отказ за обединяването на двете позиции.

Фондът освен това започна да обявява предварително как ще гласува на годишните срещи на компании като BP, Royal Dutch Shell и AES. Той разкри, че е спрял девет случая на предварително оповестяване, след като компании са реагирали положително. Инициативата, която е уникална сред най-големите инвеститори, предизвика дебат дали това е най-добрият подход за промяна на поведението.

Единствената компания, която не е включена в доклада, е Volkswagen, германският производител на автомобили, обхванат от скандал за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии. Като най-голям собственик на обикновени акции във VW след тримата големи инвеститори, доминиращи в борда, петролният фонд заяви, че структурата за управление е „сложна и проблематична“.

Фондът е „наблюдавал компанията внимателно и, провеждайки разговори, е поискал по-добра структура на управление“. VW, в която само 1 от 20 директори от управителния съвет е независим от компанията и акционерите ѝ, обяви намерението си да подобри корпоративното си управление, обяви фондът.

Представяйки приоритетите си за годината, фондът, финансиран от петролни приходи, иска акционерите в САЩ да могат да предлагат свои собствени директори. Той предпочита и индивидуалния, а не общия избор на борда на директорите в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
пти такова заглавие как да прочете човек статията .... много аматьорско.До вечера кво .... инвестирал е предимно БЕЗотговорно, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още