IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият петролен фонд спечели 37 млрд. долара от фондовите пазари

Към края на март най-големият европейски инвеститор е държал 62,4% от активите си в акции, 36,7% в облигации и 0,9% в недвижимо имущество

18:07 | 26.04.13 г. 1
<p>
	Берген. <em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Берген. Снимка:Ройтерс

Норвежкият петролен фонд, най-големият държавен инвестиционен фонд в света, спечели 219 млрд. крони (37 млрд. долара) през първото тримесечие на годината, подкрепен от силното представяне на фондовите пазари и безпрецедентните монетарни стимули на централните банки, съобщава Bloomberg.

През първото тримесечие възвращаемостта на възлизащия на 728 млрд. долара правителствен пенсионен фонд е достигнала 5,4%, разкриват данни на институцията, публикувани днес. Инвестициите в акции са донесли 8,3%, докато тези в облигации 1,1%. Активите в недвижимо имущество са причинили загуби за 0,3%.

„Представянето на фонда отразява силния ръст при акциите особено през януари и февруари“, коментира Ингве Слингстад, изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

„Фондовите пазари в САЩ и Япония са допринесли в най-голяма степен за резултата“, допълва той.

Фондовите пазари отбелязаха силен ръст, след като централните банки в Европа, САЩ и Япония обявиха допълнителни мерки в подкрепа на икономическия растеж.

Към края на март най-големият европейски инвеститор е държал 62,4% от активите си в акции, 36,7% в облигации и 0,9% в недвижимо имущество.

По-рано днес Фондът обяви, че е понижил инвестициите си в облигации, деноминирани в йени, долари, евро и британски лири, до 80% от 90% година по-рано.

През тримесечието Фондът е редуцирал държаните от него японски, австрийски и френски облигации, но е увеличил вложенията си в американски, холандски и германски ДЦК.

Институционалният инвеститор е увеличил и позициите си в облигации на развиващи се страни като Мексико, Колумбия, Кувейт и Оман.

Към края на тримесечието Фондът е притежавал най-много акции на  Nestle SA – за 36,8 млрд. крони, докато най-голямата инвестиция с фиксирана доходност е тази в щатски ДЦК -  в размер на 341,8 млрд. крони. Следват инвестициите в японски и германски правителствен дълг.

Норвегия генерира средства за пенсионния си фонд от данък върху добива на нефт и газ, собствеността върху петролни находища и дивидентите от 67 порцентния си дял в Statoil ASA.

Норвежкият петролен фонд инвестира в чуждестранни активи, за да не оказва инфлационно напрежение на вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
alligator_29
преди 10 години
В БГ също трябва да бъде създаден Държавен Инвестиционен Фонд, който да инвестира в чуждестранните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още