Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвежкият суверенен фонд набъбна с 44 млрд. долара през третото тримесечие

Фондът възнамерява да увеличи позициите си в американски акции, които вижда като най-стабилни в настоящата криза

Норвежкият суверенен фонд набъбна с 44 млрд. долара през третото тримесечие

Снимка: Bloomberg

Норвежкият суверенен фонд набъбна с 412 млрд. крони (44 млрд. долара) през третото тримесечие, подкрепен от ръстовете на основните фондови пазари в света, съобщава Bloomberg.

Общата възвръщаемост на фонда, който разполага с 1,2 трлн. долара, е 4,3%, което е с 3 базисни пункта по-малко от референтната стойност, определена от министерството на финансите на страната. Положителният резултат последва отрицателната възвръщаемост от 3,4% през първото полугодие.

Най-големият суверенен фонд в света възнамерява да увеличи позициите си в американски акции, след като технологичните компании публикуват добри финансови данни и като че ли са най-добре подготвени за постпандемичната икономика.

Норвегия също така използва фонда, за да облекчи въздействието на COVID върху своите граждани, като планира да направи рекордни тегления през тази година.

Още по темата

„Финансовите пазари все още са под влиянието на несигурността, свързана с коронавируса“, ​​коментира главният изпълнителен директор Николай Танген. „Независимо от това пазарите на акции се представят добре, най-вече поради силните резултати в технологичния сектор в САЩ“, добави той.

Портфейла с акции на фонда отчете възвръщаемост от 5,7%, докато инвестициите с фиксиран доход записват ръст от 1,1%. Инвестициите в недвижими имоти имат по-ниска възвръщаемост от 0,9%.

„Слабото представяне на недвижимите имоти „е нещо, което обикновено наблюдаваме, когато пазарите на акции се повишават“, заяви заместник изпълнителният директор Тронд Гранде.

Инвестициите в акции представляват около 70,7% от портфолиото на фонда към края на септември. Само 2,7% от активите са инвестирани в недвижими имоти, а 26,6% - в инструменти с фиксиран доход.

Правителството планира да изтегли около 347 млрд. крони през 2020 г. През третото тримесечие то изтегли 105 млрд. крони.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 дни
Като ресетнат долара, какъв вой на умряло ще има!

Още от Европа
Членовете на ЕС се разбраха за дотираната с 387 млрд. евро аграрна реформа