IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият суверенен фонд отчете първата си загуба от две години

Той е изтрил от стойността си 1,5% или 21 млрд. долара

23:11 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимки: Архив Ройтерс</em></p>

Снимки: Архив Ройтерс

Ударен от световната разпродажба на акции, Норвежкият инвестиционен фонд на стойност 1 трлн. долара отчете първата си загуба от две години насам през първото тримесечие на годината.

Най-големият суверенен фонд в света е изтрил от стойността си 1,5% или 171 млрд. крони (21 млрд. долара), съобщава Bloomberg, позовавайки се на официални данни. Загубата е от 2,2% в акции и 0,4% в облигации. В същото време обаче недвижимото имущество е осигурило ръст от 2,5%.

„Най-важният израз на риска във фонда е това, че делът от стратегическия капитал е 70%“, заяви главният изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management Ингве Слингстад пред журналисти. „Това означава, че колебанията в стойността на фонда са предимно определяни от развитието на международните фондови пазари“, посочи още той.

Фондът притежава средно 1,4% от листнатите на борсите акции в световен мащаб.

В края на тримесечието портфолиото му се е състояло от 66,2% акции, 31,2% облигации и 2,7% недвижимо имущество. Междувременно Amazon.com Inc е компанията с най-положителен принос за възвръщаемостта, следвана от Microsoft и Netflix.

Макар технологичните акции да са най-добре представилите се за тримесечието, по думите на Слингстад фондът анализира нарастващия размер на тези компании и риска, който те представляват.

По време на пресконферениця изпълнителният директор изрази оптимизъм, че пиковете на волатилност през първите три месеца на годината могат да осигурят нови възможности.

„Обикновено реакцията ни на пазарна турболентност, предизвикана от геополитически рискове или нещо подобно, е да не правим нищо“, заяви той. „Но когато волатилността е генерирана от собствената вътрешна логика на пазара, има много по-големи шансове да завземем позиции в резултат на това“, посочи той.

Най-много акции в края на тримесечието фондът е притежавал от Apple, Microsoft, Nestle и Alphabet. Най-голямото количество облигации са американските държавни ценни книжа, като след тях се нарежда още японският и германски държавен дълг.

Най-голямо увеличение в притежанията на дълг се наблюдава при италианския, бразилския и индийския, а намаление при Полша, Южна Корея и Мексико.

През изминалата година фондът получи зелена светлина за увеличаване на дела от акции в портфолиото си до 70%. Той също така може да държи до 7% от инвестициите си в недвижимо имущество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още