IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият суверенен фонд ще инвестира в британската петролна и газова индустрия

Организацията е изготвила 30-годишен план, който предвижда постепенно увеличаване на инвестициите в Обединеното кралство

16:32 | 28.02.19 г. 1
<p>
	Гуверньорът на Централнта банка на Норвегия и ръководител на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад. <em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Гуверньорът на Централнта банка на Норвегия и ръководител на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад. Снимка: Ройтерс Архив

Най-големият инвестиционен фонд в света – Норвежкият суверенен фонд, планира да извърши инвестиции, насочени към петролната и газова индустрия на Великобритания, съобщава BBC. 

Фондът, който разполага с 1 трлн. долара финансов ресурс, възнамерява да повиши своята инвестиционна активност в Обединеното кралство, затвърждавайки се като „значителен“ играч на фона на сътресенията около Brexit.

Организацията е изготвила 30-годишен план, който предвижда постепенно увеличаване на инвестициите в страната.

Именно поради мащаба на този план, който обхваща следващите няколко десетилетия до средата на века, моментната политическа неяснота не е от особено значение за фонда, заяви гуверньорът на Норвежката централна банка, която управлява и най-големия фонд в света, Ингве Слингстад.

Фондът е акционер в британската банка HSBC и енергийния гигант BP, като в същото време инвестира в държавния дълг на Великобритания.

Според Слингстад не се очакват особени промени в бизнеса на организацията в рамките на Обединеното кралство при излизане от Европейския съюз (ЕС) без споразумение.

През 2018 г. Норвежкият суверенен фонд е закупил най-голямо нетно количество акции, следван в това отношение от Япония и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
ВР и HSBC... хич не са глyпави тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още