Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Норвежкият суверенен фонд ще инвестира в британската петролна и газова индустрия

Организацията е изготвила 30-годишен план, който предвижда постепенно увеличаване на инвестициите в Обединеното кралство

Норвежкият суверенен фонд ще инвестира в британската петролна и газова индустрия

Гуверньорът на Централнта банка на Норвегия и ръководител на Норвежкия суверенен фонд Ингве Слингстад. Снимка: Ройтерс Архив

Най-големият инвестиционен фонд в света – Норвежкият суверенен фонд, планира да извърши инвестиции, насочени към петролната и газова индустрия на Великобритания, съобщава BBC. 

Още по темата

Фондът, който разполага с 1 трлн. долара финансов ресурс, възнамерява да повиши своята инвестиционна активност в Обединеното кралство, затвърждавайки се като „значителен“ играч на фона на сътресенията около Brexit.

Организацията е изготвила 30-годишен план, който предвижда постепенно увеличаване на инвестициите в страната.

Именно поради мащаба на този план, който обхваща следващите няколко десетилетия до средата на века, моментната политическа неяснота не е от особено значение за фонда, заяви гуверньорът на Норвежката централна банка, която управлява и най-големия фонд в света, Ингве Слингстад.

Фондът е акционер в британската банка HSBC и енергийния гигант BP, като в същото време инвестира в държавния дълг на Великобритания.

Според Слингстад не се очакват особени промени в бизнеса на организацията в рамките на Обединеното кралство при излизане от Европейския съюз (ЕС) без споразумение.

През 2018 г. Норвежкият суверенен фонд е закупил най-голямо нетно количество акции, следван в това отношение от Япония и Великобритания.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 месеца
ВР и HSBC... хич не са глyпави тия...

Още от Европа
Ще предизвикат ли популистите "земетресение"?