Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Нов европейски фонд за устойчиво развитие започва работа тази седмица

Съветът на ЕС одобри днес създаването на фонда, който е с първоначален бюджет от 3,35 млрд. евро

Нов европейски фонд за устойчиво развитие започва работа тази седмица

Снимка: Архив Ройтерс

Нов фонд за устойчиво развитие с първоначален бюджет от 3,35 млрд. евро започва работа на 28 септември. Фондът е одобрен днес от Съвета на Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на Съвета.

Европейският фонд за устойчиво развитие (European fund for sustainable development или EFSD) ще бъде основният инструмент за прилагане на Плана на ЕС за външни инвестиции, който подкрепя инвестиции в държавите партньори в Африка и в съседство на ЕС.

Основната цел на плана е да спомогне за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН чрез засилване на работните места и растежа, докато в същото време адресира основните причини за миграцията.

Макар че първоначалният бюджет на фонда е 3,35 млрд. евро, намеренията са той да задейства инвестиции за 44 млрд. евро. Сумата може дори да се удвои, ако страните членки и други донори допринесат към плащанията на ЕС.

Още по темата

Фондът ще спомогне за финансирането на проекти в редица сектори, например енергетика, транспорт, социална инфраструктура, дигитална икономика, устойчиво използване на природните ресурси, земеделие и местни услуги.

EFSD ще насърчава частния сектор да инвестира в страни или сектори, в които иначе не би инвестирал, например крехки или засегнати от конфликти страни. Подобно на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който подкрепя инвестиции в ЕС, фондът ще предлага гаранции и ще подкрепя ползването на механизми за комбиниране на заеми и безвъзмездна помощ, за да се насърчават по-рисковите проекти.

Фондът ще получава предложения от финансови институции и публични или частни инвеститори и ще предоставя различна финансова подкрепа за допустимите инвестиции.

Първата среща на новия фонд ще бъде на 28 септември, когато ще бъде обсъдена цялостната стратегия и инвестиционните приоритети.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Жак Сантер: Избраха ме за председател на ЕК без да съм се кандидатирал