IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов спад на квотите за въглеродни емисии след провал на аукцион в Германия

Миналия месец квотите за въглеродни емисии поевтиняха до рекордните 2,81 евро за тон заради забавянето на европейската икономика

16:49 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Квотите за въглеродни емисии на Европейския съюз (ЕС) се понижиха с 9,4%, след като в Германия се провали втори пореден аукцион от началото на годината, съобщава Bloomberg.

Причина се оказаха твърде ниските оферти, останали под необявена официално референтна цена.

През декември цената на квотите за въглеродни емисии на ICE Futures Europe Exchange в Лондон се понижи с 50 евро цента до 4,8 евро за метричен тон. Днес квотите се търгуват около 5,08 евро, след като вчера цената им достигна рекордните за месеца 5,3 евро.

Квотите за 4 млн. евро от отменения днес аукцион ще бъдат „разпределени равномерно“ между следващите 4 аукциона, се казва в съобщение на European Energy Exchange AG.

Миналия месец квотите за въглеродни емисии поевтиняха до рекордните 2,81 евро за тон заради забавянето на европейската икономика и излишъка в предлагането.

Като начин за съживяване на търговията Европейската комисия (ЕК) предложи продажбата на нови квоти за 900 млн. тона да бъде забавена с 3 години.

Системата за търговия с въглеродни емисии в ЕС – най-големият пазар за търговия с парникови газове в света – до края на годината вероятно ще се окаже претоварена с квоти за 1,5 млрд. тона, коментира Джос Делбеке, директор за климатичните промени към ЕК.

Аукцион за продажбата на квоти за въглеродни емисии в Германия на 18 януари също беше отменен поради прекалено ниските цени на офертите.

ЕС въведе системата за търговия с въглеродни емисии през 2005 г., за да спази заложените в Протокола от Киото цели за понижаване на замърсяването с парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още